Крайбрежните заведения готови за туристите по Великден

В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите

https://pochivka.blitz.bg/oferti/kraibreznite-zavedeniya-gotovi-za-turistite-po-velikden Pochivka.blitz.bg
Крайбрежните заведения готови за туристите по Великден

Източник: Снимка: Shutterstock

Крайморските ресторанти очакват туристите да напълнят масите им още по Великден. Те предлагат всякакви вкусотии от морски дарове. В менютата има калкан, чернокоп, барбун, сафрид, лаврак, хамсия, приготвени майсторски от готвачите. 


Най-скъп е пърженият калкан. 38 лева излиза порция от вкусната риба, а най- евтина е хамсията.  9. 90 лв. струва чиния пържена хамсия, която е значително по-едра от цацата, съобщава "Труд".

Балканска държава ни краде германците от морето

Пролетният сезон за рибарите още не е започнал. Морето е топло, но те чакат да спре вятърът и да могат да запърпорят с лодките си. Пасажите пролетен сафрид са първите, които с нетърпение чакат.  

„Щом една лодка улучи пасажи от риба, морските звънят по мобилните телефони на свои колеги и приятели. За кратко време лодките се събират и всички се радват на добрата слука. Затова се казва , че в рибарлъка най- важни са "аверите", т.е. приятелите“, коментират в култовата кръчма на Ченгене скеле- "Морски сговор".  

До 1-ви май трябва да са сложени и даляните.  Там ще се ловят цаца и хамсия, после сафрид.

Не може на всяко място да се слага съоръжението на даляна, обясняват опитните рибари. Трябва заливът да е тих, за да не може вълнението да събори съоръжението - конструкция от мрежи, които се поставят в морето на колове, високи 17-20 метра. 

Хотелите по морето отварят съвсем скоро, резервациите валят

Далянът е  свързан с брега с още една мрежа- наричана от рибарите- „хавлията“.  На „далянджийски език“, „палози“ се наричат коловете, на които се крепят мрежите. Най-големият от тях, е в центъра - „бащата на даляна“.  „Шадрафоли“ пък са страничните котви, а има още „сапаци“, „ципи“, „двор“ и „къща“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Горещи

Коментирай
4 Коментара
Тичкайте глупаци
преди 1 година

На замразена риба от миналата година бъкана с бактерии. Мошениците по морето с радост ще ви ощавят и разболеят.

Откажи
селските тарикати от
преди 1 година

капанчетата предлагат на висока цена непочистена, горчива и силно препържена в гранясало украинско олио цаца. По добре е да се хапне филе от скумрия в подлютено сосче от консерва, вкусно и евтино. Остават пари за малка биричка.

Откажи
РИБАР
преди 1 година

От 5 години НЯМА риба по българската акватория . Изброените видове риба са от Гърция и Турция , и то замразени от 5 години .

Откажи
Капитана
преди 1 година

Аз пукам само лефер, паламуд и карагьоз.От време на време удрям и по някой сафрид или кая!И те така!

Откажи