logo

Най-посещаваните туристически дестинации в Македония

Най-посещаваните туристически дестинации в Македония

Съседката ни изобилства с изненадващо интересни места

Македония изобилства с природни красоти и места, които се посещават не само от местни, но и от чуждестранни туристи.

Кокино - планината, която свързва със слънцето

Древната мегалитна обсерватория Кокино бе открита през 2001 г. в района на община Старо Нагоричане. Според НАСА Кокино е четвъртата най-стара обсерватория в света, на около 3 800 години.

Кой е най-големият град на Черно море?

Разположена е на неовулканичен хълм (на върха на "Татичев Камен") на надморска височина 1030 метра, с дължина около 90 метра и ширина 50 метра. Обсерваторията е на около 75 км от Скопие и на 35 км от Куманово. До него води асфалтов път, а последните 500 метра трябва да преминете пеша, за да стигнете до самата обсерватория.

Загадките, които Кокино крие, са истинско предизвикателство за археолозите, астрономите, но и за туристите, които идват в „Крепостта на Слънцето и Луната“, за да видят красивия залез.


Национален парк Маврово - мозайка от пейзажи на едно място

Всяко годишно време в Националния парк Маврово носи известна магия, поради което тази дестинация привлича туристи през цялата година.

Национален парк Маврово се намира в западна Македония и заема площ от 73 088 хектара. Паркът обхваща планините Кораб, Дешат, югозападните разклонения на планината Шар, по-голямата част от Бистра и северните части на Крчин. Средната част на националния парк е заета от долината и водопада на река Радика, а в рамките на националния парк е изкуственото езеро Маврово.

Не им е лесно: Град, където температурата през зимата е -68, а през лятото +38 градуса по Целзий

Живописният каньон на река Радика, богата флора и фауна, скали с различни форми и водопади създават уникален и специфичен релеф. Националният парк е особено привлекателен за туристите, които искат да го изследват, да яздят коне или да карат велосипеди и ходят по пешеходни пътеки, а околните планински склонове предлагат възможности за къмпинг и дълги разходки.

Защитена зодия на региона е потопената църква „Св. Никола ”в язовира Маврово, което се скрива до покрива с всяко прииждане на водата.


Крушево - комбинация от сурови планини и мека архитектура

Разположен на 1300 метра надморска височина, Крушево е най-високият град в Македония, който наподобява скрито гнездо между планините.

Хармонията между суровия планински терен и меката архитектура създава нереална атмосфера в този малък град, в който едновременно се усеща и миналото, и бъдещето.

Паметникът на Мечкин Камен е местност край Крушево, а най-смелите битки са се водили на същото място по време на Илинденското въстание. Паметникът е издигнат в чест на храбрите хора от Илинден.

Един от най-популярните  паметници в Крушево и Македония е комплексът от паметници за Илинден, известен още като Македониум. Това е комплекс от четири платформи, които символизират неподчинението, борбата и вечния стремеж на македонския народ за свобода и независима държава.

Къщата на Тоше Проески е едно от най-посещаваните места в Крушево, а туристите, които идват на това място, имат възможност да видят 350 автентични експоната, собственост на семейство Проески. В централната част е поставен молебен, религиозни предмети на Тоше и няколко негови писани мисли за любовта, семейството, приятелството...

Галерията на Никола Мартински съдържа шедьоврите на художника, дарил 62 картини на града. Изкуството му се фокусира върху живота, обичаите и традиционната къща на Крушево.

Традиционните специалитети на града привличат специално внимание: Крушевският пай, Крушевският тиган и разбира се - известните крушевски „целувки“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Радо

Радо 29.06.2020 1:20

Какво остава като се изкъпе македонец, мръсна вода и чист българин, историята го казва това