Експертите са съставили списък на ястия от различни страни, които могат не само да причинят лошо храносмилане, но и да причинят смърт. Начело на списъка е рибата фугу. Това е един от най-опасните деликатеси в японските ресторанти, защото смъртоносната отрова тетродотоксин, която причинява респираторна парализа, се съдържа в иглите и вътрешните органи на морския обитател. Готвенето й е най-добре да се остави на опитни майстори.
Внимание, радиация! Градове, в които просто не трябва да стъпвате
Следващата опасна "курортна" храна е санакчи, или "танцуващ октопод", която се продава в Корея. Пипалата са отделени от живия безгръбначен и се ядат, когато все още се извиват. Самият деликатес не е токсичен, но крайниците на октопода могат да заседнат в гърлото и да затворят дихателните пътища, пише AiF.
Освен това в ресторантите в Югоизточна Азия можете да намерите такова ястие като маймунски мозъци. Ядат се сурови. В този случай самите маймуни могат да бъдат заразени с луда крава - болест, което води до деменция с последваща смърт.
В Индонезия и Филипините на трапезата се сервира каменна риба. По цялото тяло тя има отровни тръни, при докосване на които човек го очаква почти неизбежна смърт. Въпреки това местните жители ловят каменната риба, премахват шиповете и хранят туристите. Ако рибата не е нарязана правилно, тогава туристът ще има няколко часа треска и делириум, а след това го чака смърт.
Туристите, които се окажат в Намибия, могат да опитат огромната отровна бикова жаба. Яде се само в дъждовния сезон, когато животните приключат своя сезон на чифтосване. По това време жабата става по-малко токсична.
Също така туристите трябва да бъдат внимателни, когато купуват миди в курортите. Те трябва да се дъвчат много внимателно, тъй като има риск мекотелото да бъде отворено невнимателно и фрагменти от черупката да влязат в тялото му. Такава черупка може да нарани устата, да пореже хранопровода и дори стомаха.
Ярко оранжевият плод аки расте в Ямайка, който може да причини повръщане и да доведе до смърт. Аки не трябва да се яде неузрял, тъй като съдържа отрова. Можете да ядете само жълтата част.
В Египет археолози откриха път към... света на мъртвите
В Африка опасността може да се крие дори в торта, ако е направена от брашно от корен на маниока. Това растение съдържа циановодород, което може да доведе до смърт.
Смъртоносните деликатеси се срещат не само в топлите страни. Например в Чукотка се приготвя копалхем от най-стария и най-голям елен. Животното не се храни няколко дни, след което то бива убито, удавено в блато и покрито с торф. Трупът му се оставя в това състояние няколко месеца, след което се сервира на масата. Да опиташ такова ястие е опасно - концентрацията на трупна отрова може да убие неподготвения човек.
По-рано през юли гастроентеролог даде съвети за хранене в движение. На първо място, той препоръчва да се избягват храни, които причиняват повишено образуване на газове и разхлабени изпражнения - плодове и зеленчуци.