logo

Неймеген: Европейски град, за който почти никой не е чувал

Неймеген: Европейски град, за който почти никой не е чувал

А всъщност можем да научим много от него

Ако искате да пътувате до места в Европа, където има чист въздух, достатъчно зеленина и екологичният стандарт е висок, наградата за най-зелен град може да ви служи като ориентир.

Европейският съюз присъди това признание за първи път преди повече от 20 години на Стокхолм, а един от градовете, които бяха на върха на зеления списък, е Неймеген, пристанище на река Ваал в източна Холандия, на десет километра от немската граница.

Първоначално Неймеген е бил индустриален град, но е заменил сивото със зелено и всяка година градът прави нещо ново, за да оправдае зелената си репутация.

Kpyизнa ĸoмпaния изкушава пътницитe дa живeят нa ĸopaб и дa oбиĸaлят cвeтa cpeщy $8 000 нa мeceц

Част от енергията, която градът консумира, идва от вятъра и много граждани са заменили колите с велосипеди, поне когато отиват на работа. На тяхно разположение са цели 60 километра отлични велоалеи и пътища. Вместо метални или каменни огради се засаждат живи плетове или дървета. Жителите усърдно рециклират и намаляват количеството отпадъци година след година.

Според статистиката всеки жител на Неймеген има 92 квадратни метра зелена площ. Историческият център на града е запазен за пешеходци, а автобусите се движат с екологично гориво. Освен това се разработват програми за насърчаване на споделянето на автомобили. Ниймеген прави едни от най-смелите стъпки в Европа, когато става въпрос за екология.

Балканска държава ни краде германците от морето

Преди няколко години затвориха въглищната електроцентрала и я превърнаха в соларен парк с 9000 соларни панела и две вятърни турбини, които захранват близо 400 домове в града.

Въпреки това, малко хора извън Холандия дори са чували за чистия, прогресивен и динамичен Ниймеген и той е „извън радара“ дори за туристите, въпреки красивата река Ваал, която разделя града на две, приятелските хора и зеленината.

Ако решите да го посетите, не пропускайте да опитате някой от ресторантите, където ще намерите веган специалитети. Те особено хвалят De Nieuwe Winkel, изискан вегетариански ресторант с две класически звезди Мишлен (и една зелена), където готвачът Емил ван дер Стаак и неговият екип създават гастрономическа магия без месо.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Простак

Простак 12.03.2023 7:55

А пърдят ли тези евроташаци

Фантомас

Фантомас 12.03.2023 16:46

Браво на хората от Ниймеген!Такива ще бъдат градовете на бъдещето,когато хората поумнеят и започнат да почитат майката-природа!