Ако искате да пътувате до места в Европа, където има чист въздух, достатъчно зеленина и екологичният стандарт е висок, наградата за най-зелен град може да ви служи като ориентир.
Европейският съюз присъди това признание за първи път преди повече от 20 години на Стокхолм, а един от градовете, които бяха на върха на зеления списък, е Неймеген, пристанище на река Ваал в източна Холандия, на десет километра от немската граница.
Първоначално Неймеген е бил индустриален град, но е заменил сивото със зелено и всяка година градът прави нещо ново, за да оправдае зелената си репутация.
Kpyизнa ĸoмпaния изкушава пътницитe дa живeят нa ĸopaб и дa oбиĸaлят cвeтa cpeщy $8 000 нa мeceц
Част от енергията, която градът консумира, идва от вятъра и много граждани са заменили колите с велосипеди, поне когато отиват на работа. На тяхно разположение са цели 60 километра отлични велоалеи и пътища. Вместо метални или каменни огради се засаждат живи плетове или дървета. Жителите усърдно рециклират и намаляват количеството отпадъци година след година.
Според статистиката всеки жител на Неймеген има 92 квадратни метра зелена площ. Историческият център на града е запазен за пешеходци, а автобусите се движат с екологично гориво. Освен това се разработват програми за насърчаване на споделянето на автомобили. Ниймеген прави едни от най-смелите стъпки в Европа, когато става въпрос за екология.
Балканска държава ни краде германците от морето
Преди няколко години затвориха въглищната електроцентрала и я превърнаха в соларен парк с 9000 соларни панела и две вятърни турбини, които захранват близо 400 домове в града.
Въпреки това, малко хора извън Холандия дори са чували за чистия, прогресивен и динамичен Ниймеген и той е „извън радара“ дори за туристите, въпреки красивата река Ваал, която разделя града на две, приятелските хора и зеленината.
Ако решите да го посетите, не пропускайте да опитате някой от ресторантите, където ще намерите веган специалитети. Те особено хвалят De Nieuwe Winkel, изискан вегетариански ресторант с две класически звезди Мишлен (и една зелена), където готвачът Емил ван дер Стаак и неговият екип създават гастрономическа магия без месо.