logo

Невиждано! Саудитска Арабия се отвори за туристи, даже разрешава на жените да…

Невиждано! Саудитска Арабия се отвори за туристи, даже разрешава на жените да…

Досега чужденците, пътуващи в страната, бяха главно работници и техни роднини

Саудитска Арабия отвори вратите си за чуждестранни туристи. Страната въвежда нов визов режим за 49 държави и призовава чуждестранни компании да инвестират в сектора, съобщава „Ройтерс“.

Рияд се надява туризмът да донесе 10 процента от БВП до 2030 г.

Саудитска Арабия готви нещо невиждано – но не е за хора със слаби сърца СНИМКИ

Свръхконсервативното мюсюлманско кралство, което е относително затворено от десетилетия, през последните години разхлаби установените строги социални правила като разделянето на мъже от жени на обществени места и изискването жените да бъдат напълно покрити с черни роби, наречени абая.

Ръководителят на комисията по туризъм и национално наследство Ахмед ал Хатийб каза в интервю, че черните роби няма да са задължителни за жени туристки, но те трябва да са със скромно облекло, включително и на обществените плажове.

Ал Хатийб добавя, че алкохолът остава забранен и че „в Саудитска Арабия ще има достатъчно туристи, които да се наслаждават на други неща“.

Визи ще могат да се получават онлайн на цена от около 80 долара, като няма да има ограничения за жени, които искат да пътуват без мъж придружител.

Достъпът до свещените градове Мека и Медина ще е ограничен за туристи.

Още не е обявено официално за кои държави се отнася новият визов режим, но Ал Хатийб посочи, че Китай, Япония, Европа и САЩ се сред тях.

Досега чужденците, пътуващи в Саудитска Арабия, бяха главно работници и техни роднини, бизнесмени и мюсюлмански поклонници, които получаваха специални визи за Мека и Медина.

Саудитките масово свалиха хиджабите! Вижте как изглеждат красавиците, които доскоро се забулваха

През декември бяха въведени електронни визи за спортни събития и концерти.

Новият визов режим е част от амбициите на фактическия управник - престолонаследника Мохамед бин Салман, да развие нови сфери на икономиката и да отвори обществото, включително и чрез отмяна на забраната за забавления.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай