logo

"Обадихте се за линейка?" Как работи Спешна помощ в Германия

"Обадихте се за линейка?" Как работи Спешна помощ в Германия

Няма да ви изпратят лекар, нито дори фелшеф, на повикванията се отзовават санитари

Спещната помощ е устроена тук малко по-различно, отколкото сме свикнали да виждаме у дома. Първо, не лекар, нито фелдшер идва с линейката, а  двама специално обучени санитари. Ако това със сигурност не е труден случай. Тук те вече разглеждат ситуацията и или веднага изпращат лекар отделно на този адрес, или санитарите на място решават, че има нужда от лекар.


Тази медицинска професия - санитар, не изисква висше образование, обучението продължава три години, работят основно млади хора.

Как да си върнете парите, ако коронавирусът отмени пътуването ви

Обучението се провежда основно хо време на работа, където придобитите знания вече се прилагат на практика. След обучението се полагат държавни изпити: три писмени, три устни и четири практически теста, при които е необходимо в условия, близки до реалните, да се прилагат всички получени знания и да се покаже дали те могат да спасят хората.


Каква е заплатата на санитарите?

Още по време на обучението санитарите получават заплата от около 1000 евро на месец през първата година, 1000-1100 през втората година и 1250 евро през третата година на обучение.

Заплатата след обучението е приблизително 2500-3000 евро на месец, плюс надбавки за работа през уикендите и празниците и др. още поне няколкостотин евро.

Тази работа е много трудна и отговорна и ако санитарят се съмнява в диагнозата, той веднага се обажда на лекаря, който пристига 15 минути след обаждането.

Самата линейка пристига в рамките на 8-10 минути, сочи статистиката.


Колко струва обаждането за линейка и кой плаща за повикването?

Спешната помощ струва от около 100 евро, реамомобил, ако се използва, от 300, а пристигането на лекар - 200 евро. Всичко това се плаща от застраховката, пациентът плаща само такса от 10 евро. Е, застраховката се заплаща по различни начини, има частна скъпа застраховка, която дори осигурява полет на лекар до друга държава, ако е необходимо.

Кой е най-неподходящият ден да тръгнете на почивка

Често все още можете да чуете рева на хеликоптер, който лети до автобан, което означава, че е настъпила злополука и трябва бързо да се достави пациента до болницата, тази услуга струва около 3 хиляди евро, но също така се покрива от медицинската застраховка.

Санитарите най-често не са сантиментални хора, а напротив, както ми каза мой познат, който често се обажда на линейка, те могат да те оставят в колата и съблечени на студа и да не ти дават дрехи, пациентите могат да им викат и да се молят, без да получат ответна реакция.

Затова е по-добре да не се срещате с тях, а сами да отидете в болницата, за да видите лекар в някаква ситуация, например с контузия, това също е обичайна практика тук.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

http://coronavirus.eti.pw

http://coronavirus.eti.pw 16.03.2020 14:02

http://coronavirus.eti.pw