logo

Родни туроператори излязоха с оферти за екскурзия до Чернобилската АЕЦ

Родни туроператори излязоха с оферти за екскурзия до Чернобилската АЕЦ

Родни туроператори организират екскурзии до Чернобил, пише "Телеграф". Според думите на български туроператор, който организира пътувания до Киев и Чернобил, българите са започнали да проявяват все по-голям интерес към тази дестинация. 

Макар програмата да се проявява от доста време, едва отскоро кандидати за това пътуване са започнали да отправят запитвания. 
Това, може би има връзка с редовните полети на Rayanair, които започват от април между София и Киев.

Екскурзиите са до самата ядрена централа и до градчето Припят. Предлагат се различни варианти, включително и с нощувки в Припят, като цената е индивидуална според програмата. 

Нашенци измислиха хитър начин да печелят пари от екзотичните си почивки

Пътуването до Чернобил е от т. нар. тъмен туризъм, който предлага посещения на подобни места и райони. Този вид пътувания все още не е особено популярен в България. 

Екскурзията е с продължителност един цял ден, като се тръгва от Киев в 8.15, а връщането е към 19.00 вечерта. Първо се спира до пропусквателния пункт Dytyatky, където се влиза в първата 30 км изолирана зона. Следва посещение на самия град Чернобил.

"Продължавате към селището Лельов, от където се влиза в 10 км изолирана зона. Следва посещение на самата Чернобилска АЕЦ и разглеждане на известния реактор 4. Следва посещение на призрачния град Припят, което е акцента на тази екскурзия. Ще видите изоставени плувни басейни, лодки, изоставените сгради и изобщо целият град, така както хората са го напуснали след аварията. Ще спрете за кратко до така наречената “Червена гора”.

След това се връщате в Чернобил, където ще имате обяд. (храната е чиста, доставя се за туристите от зони извън тази територия). Възможно е да има посещение на Чернобилския Научен Център, където има физико-химични и радиологични лаборатории. Ще посетите селото Paryshiv, където ще се срещнете с хората, които са се завърнали в него, за да продължат живота си както преди аварията. Възможно е посещение и на няколко военни инсталации от съветско време (в момента се планира тяхното разрушаване). Следва трансфер обратно към Киев.

В зоните може да се снима. На влизане и излизане участниците минават през проверка за радиокативност. Вие също може да си вземете под наем или да си носите собствен дозиметър", обясняват от туристическата агенция./pochivka.blitz.bg.


 

Коментирай