Странните манджи по света, които шокират туристите

Странните манджи по света, които шокират туристите

Пътешественици споделят в социалните мрежи кои са най-странните вкусови комбинации, на които са попадали

Когато пътуваме, често откриваме, че ястията, с които сме свикнали, могат да бъдат доста различни в другите държави. Понякога вкусът е божествен и ние дори не осъзнаваме някой може да измисли такова нещо. И все пак някои от тези странни комбинации са наистина сполучливи.

Но да не забравяме, че когато става въпрос за вкус, всичко е субективно.

Пътешественици споделят в социалните мрежи кои са най-странните вкусови комбинации, на които са попадали. Може би и вие сте опитвали някои от тях.

Ако си мислите, че диня със сирене е най-странната кулинарна „двойка“, вижте следващия подбор от шантави ястия, които можете да опитате по света.

Къде е най-лошата храна? 8 държави, в които туристите се оплакват най-много от яденето

Ягоди с оцет

Ягодите с шоколад или сметана са класика. Но има повече от два варианта. Какво ще кажете за ягоди с оцет. Точно така понякога ги ядат в Италия. Там хората смятат, че сладко-киселия вкус на добрия оцет придава нови нюанси на сладостта на ягодите, информира Brightside.me.

Месо с шоколад

Любителите на шоколад твърдят, че той върви с всичко, но дори те ще бъдат изненадани да разберат, че в Мексико го ядат с месо. Класическият сос „мопле поблано“ се прави от люти чушки, шоколад, какао и много други подправки. Сервира се с пиле, пуйка, скариди, телешко и свинско.

Кисело мляко на всичко

В Турция, където обожават пикантните храни, слагат кисело мляко на почти всяко ястие. „Йогурт на паста, пилаф с ориз, пилешко, фасул, картофи, сарми и т.н. Списъкът е дълъг. Как да допълните едно ястие. Просто е – само сложете малко кисело мляко върху него. Всички става по-вкусно“, пише потребител на Quora.

Авокадо за десерт

Авокадото се ползва не само за салати, ролца и сандвичи. В Бразилия го смесват със захар и сок от лайм и го сервират като десерт.

Кренвирши и маршмелоу

Кренвирши, покрити с разтопени маршмелоу, е традиционно ястие, което се сервира на детските партита във Филипините. В миналото хората купували порционите на армията, в които имало кренвирши и маршмелоу. Затова измислили начин да комбинират двете неща.

Безалкохолно с кондензирано мляко

„В Индонезия пием „Фанта“ с подсладено кондензирано мляко или газирана вода с ягодов сироп и подсладено кондензирано мляко. Наричаме го „сода гембира“ (буквално :щастлива сода“). Обичам да го пия с кубчета лед“, споделя потребител на Quora.

Грах на желе

В Китай използват намачкан грах, за да правят желе. Грахът се вари във вод и сол докато стане на паста. Пастата се охлажда, реже се на парчеа и се сервира в купичка с фасул и лют сос. Ястието се нарича „лиангфен“.

Салата от чай

Докато в останалата част от света чаят се смесва с вода, в Мианмар правят салата от ферментирали или мариновани чаени листа. Сервират се с пържен чесън, сусамово олио, фъстъци, нахут и джинджифил, скариди и пържен кокос на прах.

Цвекло в бургерите

В Австралия бургерът не е бургер, ако вътре няма парче мариновано цвекло.

Претцели с варени яйца

В Австрия на Великден правят сладки претцели с варени яйца и шунка. „Баба ми е от Австрия и тя винаги правеше за нас това вкусно ястие. Други членове на семейството мислят, че това е странна комбинация, защото цуреки (гръцки козунак) е сладко, а шунката е солена и яйцата са... е, яйцата не са солени, но хората обикновено ги солят“, споделя потребителка на Quora.

Захарни пръчици на сандвичи

Няма нужда да ядете десерт, за да си добавите захарни пръчици/ в Нидерландия хлябът с масло често се украсява с „Хагелслаг“, което са шоколадови пръчици. „Ако хлябът е горещ, те се топят. Малко по-вкусно е от „Нутела“. Затова искам да се преместя в Нидерландия“, разказва потребител на Reddit.

Картофен сладкиш

По време на Голямата депресия в САЩ е създаден странен десерт – картофен сладкиш. „Взимате малко парче печен картоф и го смесвате с достатъчно количество пудра захар, за да се получи меко (но не лепкаво) тесто. След това го разточвате на няколко милиметра дебелина, намазвате със слой фъстъчено масло, навивате го, увивате рулото в найлоново фолио и го охлаждате докато се втвърди. След това само го вадите и го нарязвате на дискове, дебели около 1 см. Невероятно евтино и забавно за децата“, обяснява американец в Reddit.

Патладжан с мед

В Андалусия хората смятата, че поднасянето на патладжан с чесън и подправки е много скучно. Те пържат патладжана в олио и го накисват в мед.

Плодове с пипер

В някои страни в Латинска Америка, като Мексико, хората обичат чили толкова много, че дори го добавят към плодове. Манго, диня, портокал и ананас се режат на парчета и поръсват с чили.

Запържени краставици

В Юга на САЩ има едно необичайно ястие – запържени краставици. То се прави и в Корея и се поднася със сусамово олио. В Китай краставиците се пържат с фъстъчено масло и яйца.

Пилешко за десерт

В Турция има най-различни десерти – баклава, локум и какво ли още не. Но има и едно по-специално. То има мека текстура, мирише на ванилия и канела. Нарича се тавук-гьоксу и се прави от пилешко месо с мляко, захар и подправки.

Сурова кайма върху хляб

Каймата се слага в много различни ястия, но обикновено е печена или пържена. В Германия слагат сурова кайма с подправки върху хляб и я ядат. Наричат това „мет“. На партита го поднасят като каймата е оформена като таралеж с бодли от лук.

Провинциален нетуристически град в Турция. Отидохме да хапнем в кафене, поръчахме си кебап. И това ни донесоха

Херинга с мляко

Херингата и млякото могат да се ядат без никакви неприятни последици за стомаха. Във Финландия правят ястие, в което използват и двете неща заедно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай