logo

Това е най-добрият ресторант в света

Това е най-добрият ресторант в света

Разположен на 8-ия етаж на сграда на футболен стадион, той ще ви остави без дъх

В "Гераниум" не избирате ястия, а дегустационно меню, в което можете да намерите до 20 малки и внимателно обмислени авторски творения. Затова храненето продължава около 3 часа и ще ви струва около 3800 датски крони или около 510 евро.

Хората, които посещават най-добрите ресторанти за храна, знаят, че там не можете да резервирате маса в последния момент. Поради големия интерес обикновено се чака свободен час след 3 месеца. Понякога се налага да заплатите мястото си предварително, още преди да сте дошли в ресторанта.

"Гераниум" в Копенхаген (Per Henrik Lings Allè 4, 8) е една от тези гастрономически дестинации. Не само, че ще трябва да изчакате три месеца, преди да получите маса, но потвърждението за резервация ще пристигне на имейла ви едва след като им платите аванс от 1500 датски крони или около 200 евро на човек.

„Кухнята на Гераниум е лека и динамична. Нашата мисия е да създаваме ястия, които да „събудят“ всички сетива – обновявайки, предизвиквайки и обогатявайки ги“, пише в сайта на този ресторант, който работи от сряда до събота - всяка седмица. Можете също така да комбинирате ястията с премиум вина или безалкохолни напитки, за които ще заплатите допълнително от 2000 до 20 000 крони - в зависимост от избрания пакет.

Как изглежда най-щастливото място в най-щастливата страна в света?

Ресторантът е декориран в разпознаваем скандинавски стил, в спокойна и приятна атмосфера. Тук няма стрес или бързане. В кухнята цари хармония, а сервитьорите са учтиви и подробно запознати с предлагането.

Струва ли си парите и времето да посетите Гераниум? Доволните потребители казват абсолютно и престижната британска компания "William Reed Ltd." се съгласява с тях. – World's 50 Best Restaurants, който обяви Geranium за най-добрия ресторант през 2022 г. „Виновниците“, отговорни за създаването на този ресторант, са двамата визионери,

Да минем тънко: Това е най-евтиният град в Европа за лятна почивка

Датският готвач Расмус Кофоед и сомелиерът Сорен Ледет, които са и собственици на този очарователен ресторант, разположен на осмия етаж на сградата в рамките на футболния стадион Паркен, от който се открива прекрасна гледка към датската столица.

Расмус Кофоед е роден на 22 август 1974 г. в Наствед, Дания, и е израснал във Вординборг, който е на около 100 километра от Копенхаген. Той наследява любовта си към готвенето от майка си, която от малък го води със себе си сред природата и го учи как да събира ядливи плодове от околната среда, а след това и на идеалната термична обработка на тези храни. Като най-голямото от 5 деца в семейството си, Расмус често готви за своите братя и сестри и техните похвали му дават увереност и желание да превърне хобито си в кариера.
Той посещава кулинарно училище, където се запознава с бъдещия си бизнес партньор Сьорен Ледет, за когото казва: „Свързахме се отрано, можех да говоря с него с часове за храна и вино и бързо станахме добри приятели.“ Усъвършенства таланта си в хотел D'Angleterre в Копенхаген и в ресторант Scholteshof в Белгия, който по онова време има две звезди Мишлен. Когато се завръща у дома, той работи като главен готвач в няколко ресторанта, преди да реши да отвори свой собствен. През 2007 г. двамата приятели откриха Geranium в Kongens Have в Копенхаген, който предлага сезонни, органични и биодинамични храни от Дания и околностите и ги комбинира по нови и интересни начини. Въпреки че само след една година работа те получават първата звезда Мишлен, поради финансови проблеми на един от инвеститорите, те трябва да затворят ресторанта през 2009 г. Те го отвориха година по-късно в рамките на стадион Паркър в Естербо, където се намира и до днес.


Главният готвач Кофоед смята, че менюто на неговия ресторант отразява него и неговите интереси като личност. Тъй като самият той не е ял месо през последните няколко години, той напълно го е премахнал от менюто в Гераниум. Вместо това той се фокусира върху риба, северни морски дарове и зеленчуци, отглеждани в местни, органични и биодинамични ферми в района. „Израснах с биодинамични зеленчуци, защото майка ми беше вегетарианка и искаше да даде на децата си най-добрата и здравословна храна. Това е нещо, което използвам в работата си от дълго време, не защото е модерно или за PR, а защото смятам, че е много важно да се грижим за планетата“, признава готвачът Кофоед в интервю. В предложението на Гераниум можете да намерите хайвер от есетра с леко пушени слънчогледови семки и мариновани орехови листа или калмари със сушен касис и др. Става въпрос за вкусни, но и перфектно поднесени ястия, които изглеждат като малки художествени шедьоври.

В Гераниум се обръща голямо внимание и на напитките. Всичко, което влиза в чашата, е отговорност на сомелиер Сорен Ледет – от селекцията на вина до соковете. Ако не пиете алкохол, не се притеснявайте, техните безалкохолни коктейли са изключително креативни и интересни. Тук, наред с други неща, можете да опитате сок от ревен със здравец и морков или комбинация от плодове от бодил и селен.


Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

***

*** 21.05.2023 3:17

3 звезди Мишлен.

Istinata

Istinata 25.05.2023 18:20

Ястията на снимките не изглеждат хич апетитно. Някакви пръчки и кафяви топчета... Да погълнеш 20 различни ястия за едно ядене, това е ужасен микс от стотици съставки, които ти се объркват в стомаха в един огромен буламач и става на манджа с грозде. После иди разбери от коя комбинация те боли корема.