logo

Това е най-кльощавата къща на света - няма място дори да се протегнете ВИДЕО

Това е най-кльощавата къща на света - няма място дори да се протегнете ВИДЕО

Няма друга сграда с толкова абсурдно съотношение на дължина спрямо ширина

Центърът на Варшава е едно наистина пренаселено място и много строители там превръщат хоризонталното пространство във вертикално като строят високи небостъргачи. Но няма друга сграда в света с толкова абсурдно съотношение на дължина спрямо ширина като къщата „Керет“ в полската столица.

Добре дошли в най-кльощавата къща на планетата.

Тя е проектирана от полския архитект Якуб Шчесни и е вклинена в процеп между две сгради, широк 152 см, наричан „въздушна възглавница“. Къщата „Керет“ е висока над 9 метра, но в същото време в най-тясната си точка е широка едва 92 см – по-малко от повърхността на готварска печка.

Вижте коя е зловещата къща на "българския Рокфелер"

В най-широката си част тя е широка 152 см.

 

Къщата с подова площ от едва 14 кв. м. и е носител на световния рекорд за най-тясна къща. Въпреки това там някак са се събрали спалня, баня, кухня и двукрил хладилник – всичко на три етажа. Първият етаж представлява само стълбище към втория. Но когато стълбището се прибере, там се получава една приятна (и все пак клаустрофобична) дневна стая, информира Atlas Obscura.

За да се качите от втория на третия етаж, трябва да използвате бяла стълба.

 

Заради своята миниатюрност, в къщата няма място за обчайните електрически и водопроводни екстри. Импровизираното решение на Шчесни за електрическата инсталация е да се получава ток от двете сгради, между които е притисната „Керет“.

Построената през 2012 г. къща официално е обявена за „арт инсталация“, защото не отговаря на полските жилищни стандарти. Въпреки това тя се ползва като жилище. Тя е построена в памет на семейството на архитекта, избито в Холокоста. Кръстена е на Етгар Керет – израелски филмов режисьор и писател, който неочаквано бил помолен от Шчесни да бъде първият обитател на дома.

 

Къщата на Дрина – едно от най-знаковите места в Сърбия

След като Керет се съгласил и живял там няколко седмици, къщата „Керет“ е оставена отворена за пътуващи писатели, които могат да пренощуват там.

 

Днес къщата „Керет“ е отворена за всички гости на Варшава, стига да не е в ремонт.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай