logo

Това са градовете, в които ще живеете най-дълго и щастливо

Това са градовете, в които ще живеете най-дълго и щастливо

Критериите, измервани от експертите, включват часове слънце през годината, цена на бутилка вода, национално ниво на затлъстяване

След година на локдауни и самоизолация много хора започнаха да преосмислят начина и мястото си на живот. Според ново проучване, някои градове по света печелят репутация на „по-щастливи“ и дори „по-здравословни“ от други.

В Доклада за здравословен начин на живот на британската компания „Ленстор“ са разгледани 44 световни града по 10 критерия. Така е определено на кои места имате най-голям шанс да водите „щастлив и здравословен начин на живот“.

Австралийските мъже живеят най-дълго – ето какво е различното на живота там

Критериите, измервани от експертите, включват часове слънце през годината, цена на бутилка вода, национално ниво на затлъстяване, продължителност на живота, ниво на замърсяване, брой работни часове годишно, национално ниво на щастие, занимания на открито, които се предлагат, брой ресторанти с храна за вкъщи и средна цена на месечна карта за фитнес.

На основата на тези фактори Амстердам в Нидерландия печели първото място за „най-добър град, в който да живеете щастлив и здравословен живот“, съобщава „Дейли Експрес“.

Градът се радва на цели 1858 часа слънце годишно, а жителите му работят средно по 1434 часа в годината.

Националното ниво на щастие достига до впечатляващите 7,44. Градът е идеален и за хората, които обичат заниманията навън и е много удобен за каране на колело сред красиви градски пейзажи. Освен това Нидерландия е класирана на пето място за най-щастлива страна в света. Тя е на 6-о място отзад напред по затлъстяване като едва 20% от гражданите ѝ са медицински класифицирани с наднормено тегло.

На второ място е Сидни, Австралия. Градът е перфектен за любителите на слънцето с цели 2636 слънчеви часа годишно. Заради това и възможностите за забавления навън са безкрайни, а фитнесът в тази страна е много популярен.

Навиците на скандинавците, които ги правят здрави и красиви

Другите градове в челата десетка са Виена, Стокхолм, Копенхаген, Хелзинки, Фукуока, Берлин, Барселона и Ванкувър.

Лондон е на последното 10-о място с ограничени слънчеви дни и дълги работни часове. Британската столица е класирана като седмият най-нездравословен град в света.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай