logo

Това село е голяма атракция: Нямате право да пушите цигари в него и не можете да влезете, ако не сте в списъка на чакащите

Това село е голяма атракция: Нямате право да пушите цигари в него и не можете да влезете, ако не сте в списъка на чакащите

От началото на 90-те то е в списъка на ЮНЕСКО

Идилично планинско селце с 1600 жители стана толкова популярно сред туристите по целия свят, че правителството трябваше да ограничи посещението и да въведе списък с чакащи.

Ширакава, традиционно озеленено село, разположено в японските Алпи, е популярно по целия свят заради идилията, създадена от отличителните наклонени къщи.

Градовете, които си мислите, че са столици, но не са

Сгушено сред високите планини и гъсти гори на централна Япония, в допълнение към естествената си красота, това село се характеризира с традиционни къщи, наречени гашо-зукури, които се разпознават по сламените си покриви, които наподобяват молитвени палми.

Необходимо е да се сменя сламата на покривите на всеки 20 години, така че не е необичайно да видите как японците имат пълни ръце, за да накарат къщите да издържат на студената зима заедно със снеговалежите.

Къщите създават специална сцена през зимата, когато са покрити със сняг, но и през пролетта заедно с черешите, чиито цветове цъфтят.

От началото на 90-те това приказно селище е в списъка на ЮНЕСКО, поради което броят на туристите, които искат да го видят, се увеличава.

Защо всички искат да отидат на този гръцки остров, когато има сняг ВИДЕО

Малката селска общност от 1600 жители се посещава годишно от до 2,15 милиона туристи от цял ​​свят.

От 2019 г. обаче правителството реши да ограничи броя на туристите в списъка на чакащите, а на следващата година Ширакава отново предизвика интерес, защото беше в холандския списък на най-устойчивите дестинации в света.

Освен че живеят в хармония с природата и избягват масовия туризъм, местните се хвалят и със строги противопожарни мерки в японското село, поради което е забранено пушенето на цигари в селото, за да се предотвратят инциденти.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай