logo

Този шедьовър в Катар се нарича "Розата на пустинята"

Този шедьовър в Катар се нарича "Розата на пустинята"

Той е проектиран от един от най-известните архитекти в света - французинът Жан Нувел

В края на март на крайбрежната улица Корниш в Доха, столицата на Катар, която е любима на местните жители и туристите отдавна, стана още по-оживена. Открита бе нова сграда на Националния музей на Катар (NMoQ).

Той е проектиран от един от най-известните архитекти в света - французинът Жан Нувел, носител на наградата Pritzker - "архитектурен Оскар", автор на небостъргача Torre Agbar в Барселона и сградата на Лувъра в Абу Даби.

Ако в Катарския музей на ислямското изкуство, намиращ се на същата страна на залива Доха, има само художествени колекции (скулптури, картини, предмети на приложното изкуство, ръкописи), то в Националния музей на Катар посетителите могат да оценят всички културни богатства на страната: от ислямска графика до ценни антики, открити от археолозите. Освен това мултимедийните експозиции запознават туристите с катарската музика, кино и поезия.

Бушмените са най-старото племе на света и представляват отделна раса


Преди да бъде построен шедьовърът на Нуевел, колекциите на Националния музей бяха изложени в двореца на шейх Абдала бин Джасим Ал Тани, син и наследник на основателя на съвременния Катар, шейх Ясим бин Мухаммад Ал Тани.

Първият собственик на двореца почина през 1957 г., а наследниците му превърнаха семейното гнездо в музей. Сега старата сграда се оказа в двора на новата сграда и самата тя се превърна в най-ценния експонат NMoQ. Новата сграда на свой ред прилича на природен обект - „пустинна роза“ - и се отличава с най-висока екологичност.

Във Флорида отваря врати невероятен хотел, целият свят тръпне в очакване

Това е първият музей в страната, получил сертификат LEED (Лидерство в проектирането на енергия и околна среда - рейтингова система за така наречените "зелени", т.е. зелени и енергийно ефективни сгради).

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай