logo

Трагедията на съвременните Девадаси. Как "съпругите на боговете" продават дъщерите си

Трагедията на съвременните Девадаси. Как "съпругите на боговете" продават дъщерите си

Зад връзката с божеството се крие обикновена проституция

Девадаси са известни още от древността. Момичета са отведени да учат в храмове от ранна възраст, още в детството те преминават церемонията на брака с божество. От този момент нататък Девадаси вече не може да се омъжи за човек.

Животът им е посветен на танци по храмовите празници и фестивали. Те придружаваха шествието на благородни господа, придружавали ги на сватби. Девадаси е трябвало да имат богат уважаван покровител.

Септември ни посреща с почивни дни, комплекси пускат промо пакети за празниците

Някои ги наричат индийските гейши, някои - леки жени. Трудно е да се определи точно техният статут. Особено след официалното обезценяване на тяхната дейност и разпръскването на храмовете при британците. По това време Девадаси били определени като куртизанки и забранени. 

Такъв древен занаят обаче не може да изчезне без следа. Девадаси се оттеглят в театрите, след което мигрират в Боливуд. И когато всичко отново се успокоява, започват да се появяват в храмовете. Особено в отдалечените райони на страната.

Девадаси съществуват и в наше време. И не в единични екземпляри. Например в Северна Карнатака те наброяват около 10 хиляди. Това са неофициални данни, тъй като властите отричат съществуването на Девадаси.

Гостуващи кореспонденти откриват цели групи от „съпруги на богинята“. Да, в индийската традиция Девадаси може да бъдат съпруги и на бог, и на богиня. Едва сега тези жени окончателно са загубили връзката си с божеството. Само формалност е да се оправдае от гледна точка на религията правото им да продават любовта си.

Това е техният начин да се хранят. Иначе те не знаят как да живеят. Традициите на Девадаси се предават от майка на дъщеря. Защо жените обричат ​​малките си дъщери на срамния живот на индийска куртизанка? Те отговарят просто: за да оцелеят и да не умрат от глад.

Девадаси може да се продава до 40-45 години. След това тя вече не е интересна за мъжете. Никой няма да се ожени за нея, така че просто няма с какво да се храни и няма кой да се грижи за нея. След тази възраст съвременните Девадаси не са в състояние да печелят пари от физически труд, много от тях са много болни, слаби и ХИВ тук не е рядкост. И те не знаят нищо, могат да вършат само неквалифицирана работа.

Племето Ел Моло изчезва заедно с хипопотамите

Затова те правят Девадаси от своите малки дъщери, като също ги посвещават на богинята. После момичетата се продават, за да издържат майките си. Те не учат и не получават професия. Практически от дете са се занимавали с проституция. И така продължава с поколения.

Сега няколко благотворителни фондации решиха да разрушат този порочен кръг, помагайки на жените да придобият професии. Чужденците харчат много пари, за да ги научат как да се грижат за себе си и децата си.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай