logo

Учени разгадаха една от най-големите мистерии, която привличаше туристи от цял свят в Перу

Учени разгадаха една от най-големите мистерии, която привличаше туристи от цял свят в Перу

Канадски учени са успели да разкрият една от най-големите мистерии на планетата - рисунките в платото Наска в Перу. За техните постижения пише изданието Antiquity.

Рисунките или геоглифите, както наричат още странните фигури, са на територията на пустинята. Там са нарисувани над 30 гигантски животни и растения, няколко стотин геометрични фигури и 13 хиляди линии.

Според учените тези линии са били не астрономични инструменти за индианците, както се е смятало по-рано, а "храмове на пътя", които са били построени на местата, където са се пресичали важни пътища.

Геоглифите на Наска са разположени на територията на съвременните Боливия и Амазония и може са били използвани от индийците с цел по-добре да общуват с боговете. 

"Тези рисунки са били своеобразни молитвени места, в които пътешествениците са чели своите послания", твърди Питър Бикулис от университета в Торонто.

Учените забелязали, че много от рисунките на платото Наска и в други региони на Перу са били разположени недалече от кръстовищата на големите, древни пътища. 

Именно този факт ги накарал да предположат, че пътищата и геоглифите имат връзка помежду си. За да проверят тази хипотеза, изследователите се отправили в Сиуас в южната част на Перу, на чиито склонове са едни от най-големите рисунки на древните индианци. 

Първите геоглифи на Наска са били открити през 1939 година, а според предварителни оценки тяхната възраст достига две хиляди години. 

Математичката Мария Райх изследва рисунките на Наска от 1940 г. до края на живота си през 1998 г. Според нея древните перуанци нарисували линиите, за да омилостивят боговете си и да си осигурят благоденствие. Тя нарекла пустинята астрономически календар, който напомня на боговете, че пустинята е суха и има нужда от вода, че посевите имат нужда от благословия, и че моретата имат нужда от риба.

Други теории смятат, че фигурите представляват пантеон на боговете и богините, и че това е място за религиозни церемонии. Според други теории, подобни на тази на Ерих фон Даникен, линиите на Наска са останки от извънземно летище. Не отстъства и практическа теза, че линиите са служели за обозначения за селското стопанство или навигация. Смята се също така, че линиите представляват най-големият астрономически календар в света.

Обикновено екскурзията до Наска се предлага в пакетно предложение към екскурзия до Перу. Представлява еднодневен тур, който включва:

- двупосочен полет над Наска
- разгледане на линиите Наска
- посещение на религиозен музей Ика, обяд
- двупосочен транспорт с автобус или кола до Наска

Екскурзията е през деня и продължава обикновено 11 часа./pochivka.blitz.bg.
 

Коментирай