logo

Вижте подземния град с 2 милиона бутилки

Вижте подземния град с 2 милиона бутилки

Това е най-голямата винарска изба в света, за която ще ви трябва велосипед или кола

Наричат ​​я най-бедната европейска държава. Намира се между Румъния и Украйна, а Черноморието "бяга" на косъм - Украйна го препречва. Много лошо. Но има нещо, което никоя държава няма и може би там е намерила спасение.

Става дума за Молдова, която разполага с най-голямата винарска изба в света. "Милестии Мици" е името на комплекса, основан през 1969 г. за съхранение и консервиране на висококачествени вина.

На входа на винарската изба ви посреща винен фонтан във формата на голяма бъчва. След това пътят ви отвежда под земята, където 2 милиона бутилки от най-доброто вино се съхраняват при 12 до 14 градуса по Целзий - някои дори в продължение на десетилетия. Повечето са червени вина, 20 процента са бели и 10 процента са десертни вина. Най-скъпата винена колекция е около 500 евро.

Сутеренът се простира на невероятните 200 км. Все пак от цялото мазе се използва само малка част от 55 км, но все пак е впечатляващо. Това се потвърждава от факта, че през 2005 г. "Milestii Mici" влиза в Книгата на рекордите на Гинес като най-голямата колекция от вина в света.

Нови снимки ни водят зад най-известната завеса в света

Сутеренът е организиран като отделен град. Всеки ъгъл е „улица“, кръстена на сорта, който се пази като Пино, Мерло, Каберне Совиньон... Колко прилича това пространство на град говори сам за себе си и фактът, че през него можете да карате колело или кола.

Молдова поддържа традицията на винопроизводството от хиляди години и по време на Съветския съюз доставя вино на всички републики. Всяка втора бутилка, консумирана в СССР, идва от Молдова.

Това мазе е нещо като музей: тук можете да видите и автомобила, използван от Путин, Меркел и Байдън, когато те са идвали на посещение, най-скъпите вина в света, екзотични вина с лечебни билки, колекция, принадлежала на прословутия нацист Херман Гьоринг, която е била пленена от руснаците след окупацията на Германия...

Веднъж винарската изба била посетена от Юрий Гагарин и по време на обиколката - той се загубил! И до ден днешен гидовете се шегуват, че очевидно му е било по-лесно да пътува в космоса, отколкото да намери изход от този винен мегаполис.

Шокиращо! Какво правят много от пилотите по време на полет

Входната такса и дегустацията са около $60, а ако искате малко по-дълга обиколка с екскурзовод, която включва разкошна вечеря и дегустация, трябва да платите около $200.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай