logo

Хотелиерите у нас ликуват - оборотът рязко се вдигна

Хотелиерите у нас ликуват - оборотът рязко се вдигна

Прави впечатление запазването на тенденцията чужденците да залаган на по-модерни места – с 4 и 5 звезди

Четвъртият месец от годината се оказа силен за хотелиерския бранш в Пловдивско, който е донесъл над 8 372 000 лв. приход от нощувки на туристи. През април във всички места за настанявания под тепетата са реализирани общо 118 077 пренощувания.

С тази цифра Пловдив и областта се нареждат на второ място в страната. Първа по посещаемост е столицата, където са регистрирани 182 140 пренощувания, или с малко над 64 хиляди повече от тези под тепетата. За разлика от предходния месец, когато втори с класацията бе Благоевград, през април населеното място се нарежда една позиция след Пловдив със 113 305 нощувки, съобщава trafficnews.bg.

Ти да видиш! Кемперите за почивка на морето свършиха

В национален план те са общо 1 032 845, като от Националния статистически институт отчитат още, че броят на почиващите през април 2023 г. се увеличава с 19.8% в сравнение със същия месец на 2022 г. и достига 471 хиляди. Освен това има и ръст близо 30% на чужденци, дошли пренощували в България.

Данни на института отчитат, че с реализирани 76 700 000лв. печалба, хотелиерите в страната са постигнали близо 40% ръст спрямо април на 2022г.. Въпреки това обаче, не е прескочена печалбата на миналия месец март, когато приходът бе близо 80 млн. лв.  

Прави впечатление запазването на тенденцията чужденците да залаган на по-модерни места – с 4 и 5 звезди. 73 на 100 от чуждестранни граждани са заложили именно на тях. На този фон около 40% от българите избират луксозните хотели. Данните сочат още, че този месец и българите също са имали по-голяма активност в по-висок клас места за настаняване.

Нуаtt отваря четири хотела на българското Черноморие - ето къде

Макар обикновено нашенци да залагат на бюджетните предложения на среден и нисък клас хотели и бази, този месец 1/3та са били с били в места за настаняване с 1 и 2 звезди, и една трета в места от средна класа с 3 звезди.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай