logo

Знаете ли коя е най-древната рецепта, която човечеството е усвоило от праисторията?

Знаете ли коя е най-древната рецепта, която човечеството е усвоило от праисторията?

Кебапът днес има всякакви разновидности, но се е появил пръв край огъня

Кой не обича да яде вкусна храна? Такъв човек не може да бъде намерен. Готвенето е процес, възникнал в древни времена и постепенно културата на консумация на храна се е развила до мащабни форми.

Има много рецепти, традиционни ястия за определени региони, кафенета, ресторанти със специална кухня и сервиране на ястия, бързо хранене и други.


Знаете ли, че кебапът се счита за най-древната рецепта за ястие.

Кебапът се превежда като "печено месо" или вторият вариант - "месо, приготвено от жена".
Същата дума се отнася до късно шумерския език, изображението на месо върху шиш е открито в пещери в Европа (Франция) и Централна Азия.

Бивши служители разкриха истината за секс аферите на круизните кораби

Разбира се, няма нищо странно в това: древните хора са яли най-простите ястия. И какво може да бъде по-просто и по-питателно от месо, печено на въглен или приготвено на огън? В същото време започват да се появяват първите подправки: ядливите растения се накисват в солена вода, след което това, което е останало, се прилага върху месото.

В някои гробници на фараоните в Египет са намерени останки от кебап.

Турция се счита за историческа родина на кебапа. И с увереност можем да кажем, че ако искате да опитате най-добрите кебапи, тогава трябва да отидете в тази страна.
Номадските народи са готвили кебапи от втори век пр.н.е. Обикновено се използвало агнешко месо, което се приготвяло с подправки.

Поради простотата на рецептата и вкуса, кебапът се е разпространил широко в страните и регионите на Закавказието, Централна Азия и Близкия изток.

Освен това кебапът е много популярен в много страни, като бързата храна: от Европа до Южна Америка. Навсякъде можете да намерите точка от планетата с това ястие.
Дори астронавтите на НАСА се хранят с кебап, той беше включен в менюто, тъй като е питателен и хората го обичат.

Има огромно разнообразие от кебапи.

Част от тях са в Азербайджан, Турция, Иран, Таджикистан, Узбекистан.

Азербайджан: най-известните кебапи са лулия-кебап, тава-кебап, шам-кебап и други.

Турция: кебапът е най-разпространеното ястие в страната, във всеки регион има собствен тип кебап, като  адана-кебап, урфа-кебап, Искандер-кебап, шиш-кебап по Карски (или барбекю, както е разпространено по света).

Иран: кебап барг, челоу кебап, джеджун кебап.

Таджикистан и Узбекистан: шаурма, донер кебап.

Кебапите се приготвят от голямо разнообразие от меса: агнешко, свинско, телешко, домашни птици, риба, вегетарианско.

Какво е това нещо "антивирусен плаж"?

Месото може да бъде нарязано на парчета, като барбекю или кайма;

Най-важното е подправките, с които се готви месото, сосовете (мариновани зеленчуци) и вида хляб, с който се сервира. Всички заедно  съставят уникалния вкус на кебапа.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Banshi

Banshi 13.05.2020 22:20

Къде са веганите, да се изкажат по въпроса?