logo

10 неизвестни факта за обитателите на Сибир

10 неизвестни факта за обитателите на Сибир

Ако двама сибиряци от различни региони се срещнат или се чуят по телефона, те почти винаги започват разговор за времето

Планината Урал се счита за граница, разделяща Европа от Азия. Отвъд нея започва необятната шир на Сибир.

Точното определяне на границите на Сибир по силата на исторически, географски и политически причини е спорен въпрос поради липсата на ясно изразени стандарти в Русия. От географска гледна точка Сибир често се разглежда без Далечния изток – от планината Урал на запад до вододела на реките, течащи към Северния ледовит океан и Тихия океан. От политическа гледна точка обаче Далечният изток на Русия се включва в понятието Сибир.

Според преданието думата Сибир означава „спяща земя“. Такова определение особено добре прилягало в миналото, заради безлюдието и сдържаните пейзажи – единствените цветови гами през зимата са от тъмносиво до бяло.

Невъзможно, но факт: Пясъчна пустиня насред мразовития Сибир

Много по-интересно от географските граници, обаче, е това как протича животът там. За обитателите на Сибир хората от останалата част на света знаят твърде малко. Понякога за тях се носят странни легенди, а истинските факти просто не са известни. 

Какви, всъщност, са хората, които живеят от другата страна на Урал?

Сибиряците без съмнение са жилави хора. Вижте 10 изненадващи факта за обитателите на Сибир. 

1. Пътуване за уикенда от Томск или Новосибирск до Горни Алтай с изминаване 500-700 км - това изобщо не е проблем. За сибиряците дългите разстояния са ежедневна реалност. Те си гостуват на 300 км толкова често, колкото ние ходим в съседния квартал на нашия град.

2. Ако двама сибиряци от различни региони се срещнат или се чуят по телефона, те почти винаги започват разговор за времето - при когото времето е по-лошо, той е негласен победител. Това е един ритуал по учтивост.

3. Навикът да се чоплят семки е характерен за жителите на южната част на Русия, а в Сибир се белят кедровите ядки. Не навсякъде, разбира се, но там, където тайгата се намира на няколко крачки от селото. В големите градове този деликатес се продава в магазините на висока цена.


4. Сибиряците се делят на истински и не толкова. Тези, които живеят в големи населени места, не са истински, а тези, които живеят около езерото Байкал и в зоната на вечната замръзналост, са най-добрите.

5. В Сибир има повече хора, страдащи от депресия, отколкото в останалата част на Русия. Всичко е заради климата - малко слънце и дълги зими. Но отвън това не си личи: никой няма да се натъжи и да се оплаче. (Истинският) сибиряк мълчаливо, ясно, без да върти очи към небето, преодолява трудностите и решава задачите, които стоят пред него.

6. Смята се, че е по-добре да не влизате в конфликт с жителите на Красноярск, Иркутск или Омск. Те са доста директни и няма да спорят дълго време, а бързо ще преминат към действие и ще обяснят къде точно грешите.

7. Много сибиряци никога не са били в Москва и Санкт Петербург, но многократно са посещавали Китай, Тайланд, Япония, Виетнам, които са им по-близо. Но пътуването до Европа за тях е полет на дълги разстояния до другата половина на света.


8. Сибиряците се смятат за автономна нация и говорят за това с гордост. Между другото, в научната общност отдавна се води дебат дали да се класифицират като отделна субетническа група на руснаците.

9. Сибиряците активно подкрепят популярните стереотипи за себе си и сами разказват нови истории на лековерните си гости. И след това любезно се смеят помежду си на реакцията на руснаците или европейците, много от които вярват, че всеки сибиряк изяжда средно 1,4 мечки годишно.

Мистичната сила на езерото Байкал, която поразява чужденците СНИМКИ

10. За сибиряка Байкал е специално, дори свещено място. Той винаги ще обича и защитава това гигантско свещено езеро, наричайки го с уважение "морето". Това е почти култ, към който бързо се присъединяват дори хора, които наскоро са се преместили в региона.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Dosta

Dosta 10.02.2023 10:47

Slujiteli I'ma I leti6teto I tazi kukuvica

Aneliq

Aneliq 10.02.2023 10:48

Peltekiva I elisaveta ciganivs nikolaeva