logo

2 в 1: Как можем да посетим два аткрактивни града в рамките на едно пътешествие в Европа

2 в 1: Как можем да посетим два аткрактивни града в рамките на едно пътешествие в Европа

Често искаме да обхванем безкрайността и да видим/опитаме колкото е възможно повече за едно кратко пътуване. Няма да ви убеждаваме  да забавите оборотите! Напротив - предлагаме умножаване на впечатленията по две. Eто селекция от градове, които са лесни за посещение в рамките на една седмица или дори един дълъг уикенд.

Рим+Неапол

От италианската столица до Неапол може да се стигне с удобен влак за два и половина часа. За всеки от тези два града ви съветваме да предвидите поне по два дни: толкова може да ви стигне, за да се запознаете с основните забележителности и да разберете струва ли си да се върнете отново в бъдеще.

В Рим (или по-скоро във Ватикана) непременно вижте събора Свети Петър и се разходете по едноименния площад. Идете там колкото може по-рано: отваря в 8:00 сутрин, а в 9:00 се отварят вратите на катедралата. След това се разходете около замъка Свети Архангел, пресечете Тибър по моста и си позволете за се изгубите в криволичещите улички на стария град. Втория ден посветете на разходка около Колизея и околните руини, а ако времето е много горещо - и в парка при вила Боргезе.

Неапол е град по-малко богат на забележителности от Рим. Тук е най-добре просто да се разхождате безцелно по улиците и да попивате местния колорит, без да забравяте да влизате в някое барче за кафе: неаполитанското еспресо се счита за най-доброто в Италия. Ако искате култура и история, разгледайте местните замъци: Кастел Нуово и Кастел дел Ово. Ако на улицата е прекалено задушно, спуснете се под земята: под Неапол са разположени множество катакомби и тайни коридори, по които се провеждат любопитни екскурзии.

Хелзинки-Стокхолм

Двете скандинавски столици могат лесно да бъдат разгледани в рамките на едно пътуване. Всъщност пътешествие до Скокхолм през Хелзинки ще излезе по-евтино, отколкото ако отидете направо там.

Хелзинки

За два дни Стокхолм ще успее да ви очарова. Започнете огледа от центъра на града, където са разположени всички основни забележителности: Кралският дворец, зданието на Райхстага, църквата Свети Николай и немската църква, най-тясната улица в града и най-малкият паметник.

Стокхолм

А втория ден може да посветите на разходки из улиците и крайбрежната, на отскочите до остров Юргорден, където има красиви паркове с атракциони и интересни музеи.

Амстердам-Брюксел

Пътуването до Амстердам е чудесно и с това, че от този град можете да отидете с влак до много красиви места наоколо. Нашият избор обаче е столицата на Белгия. Брюксел е неоценен от много туристи, които смятат, че в този град "няма какво да се прави". Можете лично да проверите и опровергаете това мнение. Още повече, че пътят от Холандия до Белгия отнема не повече от два часа.

Как да проведем два дни в Амстердам? Зависи от вашите интереси. Градът привлича както младежи, които могат да се пуснат в купона, така и любители на историята и изкуството. Може да се съчетаят двете: през първия ден да се насладите на разходката по улиците около каналите, да покарате велосипед, да посетите кофишоп, а вечерта да позяпате по витрините на Червените фенери.

А на слудващия ден да разгледате музеите на Ван Гог, Райксмузеум, да посетите дома на Ане Франк и музея на Рембранд.

Бруксел е по-строг и сух град. Може да се започне с разглеждане на историческия център, където са разположени Пазарския площад, Церквата на Свети Михайл и базиликата Сакре Кер.

Както се разхождате, няма как да не минете покрай знаменитото Пикаещо момченце, повечето туристи  го откриват от първия път. За повече съвременни впечатления отидете в Атомиума - увеличено копие на молекулата на желязото. В най-горната сфера са намира площадка с разкошен изглед към града, а в подножието - паркът Мини Европа с миниатюри на най-красивите забележителности в Евросъюза.

Прага-Дрезден

Ако в Прага наемете автомобил, изборът от съседни градове за разглеждане ще бъде просто огромен - може да обиколите самата Чехия (да отидете в Карлови Вари и Бърно, да разгледате замъците там), и до Австрия, а и да се доберете до Германия. Ние избрахме като "сателит" на чешката столица неголемия германски град Дрезден, за разглеждането на който два дни са достатъчни.

Но това не важи за Прага, където два дни не стигат - това е средновековен град с неповторима атмосфера и необичайна архитектура, която може да се преоткрива отново и отново. Непременно се разходете из комплекса замъци Пражки град и отидете в събора на Свети Вит - тук е добре да се върнете привечер,когато катедралата е осветена и изглежда като издълбано фенерче.

Разгледайте града от високо - за това се качете на площадката Петришинска кула. Разходете се из Карловския мост, за да стигнете до площада Старо Место с удивителния астрономичен часовник.

Само след два часа път - и вече се озовавате в удивителен град в Германия, изпепелен до основи в края на Втората световна война, но изключително жив днес. Той не е сред най-популярните туристически места, но си струва да прекараш няколко дни в него. Започнете разходката от стария център Алтщадт с църквата Фраункирхе, която устояла на бомбардировката, но след това рухнала и стояла в руини 40 години за назидание на потомците.

Днес тя е възстановена, а от панорамната площадка се открива прекрасен изглед към града. Разгледайте Академията на изкуствата, операта Земпер, дворцовия комплекс Цвингер. Ако искате да се приобщите към изкуството, отидете в Дрезденската галерия, където можете да разгледате платна на Вермер и Рембранд. И, разбира се, разхождайте се по крайбрежната и малките улици - в Дрезден може да се видят потресаващи здания и дори цели квартали (например яркият независим Нойщадт).
 

Коментирай