logo

404 - изоставеният таен град в Китай

404 - изоставеният таен град в Китай

Според една от версиите жителите ме постепенно го напуснали поради липсата на медицински заведения в града и прилична образователна система

Изоставените градове съществуват в почти всяка държава. Дори и в Китай, независимо от огромния брой на населението.

Един от тях е град със странното име "404". Онлайн списанието Factinteres ще ви разкаже повече за този град.

Малко история

Град 404 се намира в пустинята Гоби, в провинция Гансу, в североизточен Китай. Градът е основан през 1958 г. и заема само 4 квадратни километра.

На тази територия функционирали фабрика, полицейски участък, училище и много жилищни сгради. До 1990 г. в града е имало около 100 000 жители.

Около 90-те години в близост до града е изградена ядрена база. По онова време тази база била най-голямата ядрена база в Китай.

Въпреки това в крайна сметка мястото се изпразва и се превръща в град-призрак. От китайските власти така и не идва официално обяснение.

Великата китайска стена стимулира турист да отслабне, сега е неузнаваем

Според една от версиите жителите на града постепенно го напуснали поради липсата на медицински заведения в града и прилична образователна система.

Затова младите хора търсели всичко това в по-развитите и големи градове на Китай. До 2005 г. градът е почти напълно изоставен.

404 ядрена база

Изграждането на ядрената база през започва, след като градът е напълно възстановен. По това време КНР силно иска да има собствено ядрено оръжие и затова се опитва по всички възможни начини да го получи от СССР.

СССР обаче не възнамерява да го доставя на Китай. В замяна на това СССР предлага много технологично оборудване, което позволява постигането на целта на Китай.

Съветските специалисти допринасят значително за създаването на 404. Именно те помагат за създаването на проекта на града и изграждането на фабрика.

От самото начало градът се пази в тайна и ограничен кръг от хора знаят за неговото съществуване. Това, може би, е причината мястото да не получи нормално име, а само цифри.

Сексът не е най-странната причина за туристическо пътуване – има много по-откачени

 

Изграждането на града и военната база се извършва от същите строители, които стават жители на този град, защото просто им е било забранено да напускат града. До 2005 г. там живеят работниците от същата ядрена централа.

Затварянето на атомната централа е било изненада за жителите. Освен това нямало обяснение или предпоставки за това.

Жителите си спомнят, че в един момент всички трябвало да бъдат евакуирани, а три седмици след това градът бил затворен. Така е и до днес. 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай