logo

Аджария – където бреговете на Черно море срещат заснежени планини

Аджария – където бреговете на Черно море срещат заснежени планини

Паметници, манастири, каменни мостове и автентични планински селца предлагат на туристите разходка назад в историята до 8000 години

Ако се гмурнете в разнообразните пейзажи на Аджария, ще откриете с какви старинни архитектурни съкровища, пленителна природа и приключения е пълен този исторически регион на Грузия. Да не говорим и за уникалното вино, признато дори от ЮНЕСКО.

„Перлата на Черно море“ е разположена на пресечна точка между Европа и Азия. Това е туристическата дестинация в Грузия, която набира най-голяма популярност. След „замразяването“ заради пандемията от Covid-19, Аджария няма търпение да се завърне на туристическата сцена, съобщава „Евронюз“.

„Не сме се спирали по време на локдауните. Ние използвахме времето да се развием с нови хотели и услуги, както и с нови природни и екотуристически атракции“, заяви Тинатин Зоидзе, началник на Visit Batumi.

Прераждане! Как грузинската столица стана невероятна за броени години ГАЛЕРИЯ

В Аджария се намират четири защитени природни зони с богата флора и фауна и населени с над 1 млн. грабливи птици. Най-големият град в района – Батуми, е чудесна изходна точка за опознаването на неговите красоти.

Само на 40 минути с автомобил от града се намира Природен парк Макахела, който заедно с парковете Кинтриши и Мтирала са част от световното наследство на ЮНЕСКО.

Паметници, манастири, каменни мостове и автентични планински селца предлагат на туристите разходка назад в историята до 8000 години.

В последните години изникнаха много първокласни хотели, места за изложби и спортни събития, които превърнаха Аджария в перлата на съвременна Грузия, като в същото време е запазен и традиционният чар.

Едно от най-интересните исторически места е крепостта Гонио-Апсарос, на 12 км от Батуми. Тя е построена през 1-и век и е била защитно съоръжение на римляните, след това на Византия и Османската империя.

Със своята гора, море и водопади Аджария е чудесно място за любителите на заниманията на открито като гмуркане, рафтинг, каране на велосипед и конна езда. Те могат да ги упражняват целогодишно.

8 удивителни факта за Черно море

Малко по-навътре от морето се намира една от най-високите планински вериги в Грузия, където можете да карате ски на надморска височина от 2500 метра.

Курортът Годердзи е любимо място за семейства и любители на спортовете със своите 8-километрови писти с безупречен сняг. Той се намира на 109 км от Батуми и там туристите мога да се насладят на слънчевия бряг в един ден и да се спуснат по снежните писти на следващия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай