logo

Арктически студ ли? В най-студеното село на света животът на минус 40 градуса тече с пълна сила

Арктически студ ли? В най-студеното село на света животът на минус 40 градуса тече с пълна сила

Истински леден кошмар изживяха САЩ и Канада преди две седмици, когато въздушен фронт от Северния полюс нахлу в страната и донесе невиждани температури от минус 30 градуса. Някои градове буквално бяха парализирани. Сред най-засегнатите беше Чикаго.

Хиляди българи изживяват истински ад в Чикаго! (СНИМКИ/ВИДЕО)

Тези дни студена вълна връхлетя и Великобритания, където имаше нетипично голямо количество снеговалежи. Пътища и летища се затварят, а синоптиците вещаят температури от порядъка на минус 10 градуса.

Близо 1 млн. британци са си взели почивен ден заради студа.

Докато ледената вълна на Острова ще трае едва няколко дни, има едно селище, където температурите от порядъка на минус 30-40 градуса са ежедневие, а животът си тече тихо и спокойно.

Колко заработват хората в Швейцария - една от най-богатите държави в света

Село Оймякон в Русия се счита за най-студеното село на света. В него живеят около 500 души. В момента там е около минус 39 градуса по Целзий. Докато си мислите, че при тези условия не може да се живее, малката общност там не спира с всекидневните си дейности.

Оймякон е село в република Якутия, Русия. Намира се на левия бряг на река Индигирка. Името на селото означава „незамръзваща вода“ и идва от това, че край него има термален извор. Селото се намира в източната част на Якутия и към 2011 г. има население от 500 души. Оймякон се намира близо до полярния кръг и продължителността на деня варира от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са „бели“ и е светло почти през цялото денонощие. Селото е разположено на около 987 м надморска височина.

Макар че средната температура там е минус 50 градуса, учениците са длъжни да ходят на училище. Ако температурите паднат под минус 55, те могат дамо да се надяват да завали сняг.

Как се спира безпроблемно на заледен път

Земята е заледена почти през цялата година, защото селото се намира на територия с вечна замръзналост (пермафрост). Въпреки това местните могат да се порадват на слънцето през летните месеци.

През повечето години температурите падат под нулата за месеците от септември до май. Юни и юли са единствените месеци, когато живакът не слиза под 10 градуса. По време на най-горещия месец в историята на селото местните жители са се радвали на цели 18 градуса. Това се е случило през юли 2010 година.

Друга малка радост е, че в региона не падат големи количества валежи заради сухия климат.

Въпреки че снимките от замръзналите пейзажи на Оймякон могат да ви карат да сте много щастливи, че сте си вкъщи, селото често е посещавано от смели туристи. Има различни начини да се стигне до там.

Племето на пияниците, наркоманите, убийците и канибалите

Най-близкото летище е Уст-Нера, на 14 часа път с кола. Туристически компании предлагат обиколки до селището. Те включват транспорт с шофьор и настаняване. Можете да си наемете и водач, който да ви разкаже много за региона.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай