logo

Белият град на черното злато - най-богатият в Норвегия

Белият град на черното злато - най-богатият в Норвегия

По закон е забранено самоволното променяне на фасадите, трябва да получите разрешение от властите

В древни времена жителите на град Ставангер, подобно на жителите на много градове в Норвегия, са се занимавали с риболов. През XVI век градът е най-големият център за добив на херинга. Но с течение на времето запасите се изчерпали. Градът започнал да се разпада. През 19 век рибата отново се върнала на тези места, а в града се отворили консервни фабрики и животът отново процъфтявал, но не за дълго.

В средата на 20 век всички консервни фабрики отново били затворени, градът отново започнал да умира. Извадил, обаче, невероятен късмет. В Северно море е намерен петрол, а съоръженията за производство на нефт са разположени близо до града. Така Ставангер станал петролната столица на Норвегия. Днес това е най-богатият град в Норвегия. И най-скъпият.

Блогърка обясни колко точно е шантав животът в страшната Норвегия

Отличителна черта на града са неговите бели къщи. През 17 век бялата боя била най-скъпа, тъй като тогава за нейното производство се използвал скъп цинк. Затова било престижно да се боядисват къщите в бяло. И тук има много малко слънце, затова хората се стремели да  боядисват къщите в светли цветове. По този начин се компенсира липсата на слънчева светлина.

Сега бялата боя не е знак за просперитет, а просто традиция. По закон е забранено самоволното променяне на фасадите, трябва да получите разрешение от властите. Понякога има хора, които искат да се откроят и да пребоядисат къщата си, опитвайки се да получат разрешение. Но в обществото това не е добре дошло. Повечето се опитват да почитат традициите на своите предци.

Сред основните забележителности на града може да се посочи катедралата "Св. Суитин и Света Троица". Основана е през 12 век от норвежкия крал Сигурд Кръстоносецът. Защо в малко рибарско селище изведнъж хората се решили да построят толкова голяма катедрала, не е ясно.

Има романтична версия, че тук владетелят срещнал красива девойка, влюбил се лудо и решил да се разведе с кралицата. Но местното духовенство му отказало. Тогава той намерил епископ Рейнолд от Уинчестър, Великобритания, който се съгласил да издаде развод, но при условие, че кралят построи една от най-големите катедрали в Норвегия. Така в центъра на Ставангер се появила катедрала.

В близост до катедралата има езеро. Има легенда, че то се е появило тук по вина на трол. Той много се дразнил от звъна на камбаните. И един ден той толкова се ядосал, че взел огромен калдъръмен камък и го хвърлил по църквата. Но не уцелил. И на мястото, където падна камъкът, се появило езеро.

Градът е опожаряван няколко пъти. Особено голям е бил пожарът през 1272 г. Катедралата също е силно повредена и се е наложило да бъде възстановена. Още тогава катедралата, която първоначално е построена в англо-нормандски стил, придобива някои готически черти. Последвали още реконструкции и още повече готика във външния му вид. Но въпреки всички тези промени тя запазва оригиналните черти на архитектурата от XIII век повече от много други катедрали в Норвегия.

В града има много различни хубави скулптури. Тези момче и момиче, например, са героите на някоя детска книга.

Най-странният и красив град в Норвегия - хората все още живеят тук, въпреки че...

От тук можете да отидете на мини-круиз по Lysefjord и да разгледате всички местни красоти за няколко часа.

Такъв е той, градът на петролните работници - Ставангер. Най-богатият град в Норвегия.

 

 

Коментирай