logo

Без паника! Какво да направим, ако сме си изпуснали полета

Без паника! Какво да направим, ако сме си изпуснали полета

На всеки може да се случи - пътувате и просто изпускате полета си. Но дори и тогава има как да решите проблема. Ето няколко начина, които ще ви помогнете да се справите в една такава стресова ситуация. 

Например пътувате към летището, но попадате в задръстване и осъзнавате, че времето няма да ви стигне. В такива случаи може да се обадите на авиокомпанията. Някои превозвачи поддържат подобна услуга и могат да ви резервират по-късен полет. Разбира се, ще трябва да платите и наказателна такса. Добре е да знаете, че колкото е по-евтин билетът, толкова по-висока ще е тя. 

Но все пак ще ви излезе по-евтино, отколкото закупуването на нов билет. 

Когато сте на летището, не трябва да забравяте, че възможността да се отправите към самолета приключва 15-20 минути преди полета, затова трябва да проследите точното време. Ако ви се случи дълга проверка на митницата или на паспорта ви преди самия полет, трябва също да уведомите авиокомпанията и да обясните защо закъснявате. 

Има и други варианти, които трябва да знаете. В случай, че сте си купили билет на промоция, той не може да бъде пререзервиран и трябва да си купите нов. Билет за икономична класа често може да бъде сменен, но ще трябва да платите глоба. 

В случай, че вашият билет е за бизнес класа, не е необходимо да плащате допълнително, ще ви бъде издаден нов за подходящ полет без никакви проблеми. 

Ако няма място за следващия полет или, ако таксата за закъснение е твърде голяма, може би си заслужава да се обмислят други възможности. Например можете да си купите нов билет от друг превозвач, да летите от близко летище или на следващия ден.

Ако вашият полет е за кратка дестинация, може би е добре да помислите и за друг транспорт, например - да наемете кола, или пък да проучите вариант да се придвижите с автобус или влак. 

Забавянето на полета вероятно ще доведе до промяна на цялото пътуване. Помислете дали не трябва да анулирате трансфера от летището, резервирането на настаняването, обадете се и на хората, с които сте се уговорили да ви посрещнат и откарат до местоназначението. При стрес всички тези малки неща лесно се забравят.

Ако имате трансфери, не забравяйте, че между полетите трябва да има поне 1,5-2 часа, особено ако сте на голямо летище, като Дубай.

Ако сте закъснели за свързващ полет, тъй като първият ви е забавен, имате право да поискате обезщетение от авиокомпанията. Пътниците, които заминават от държава - членка на ЕС, могат да получат до $ 700. Обезщетението може да ви бъде изплатено в три случая: 1) първият полет е отложен с повече от три часа; 2) първият полет е анулиран; 3) на самолета е отказано излитане. 

Можете да разберете дали можете да разчитате на обезщетение и на каква сума ще е то и на уеб сайта на AirHelp . 
 

Коментирай