logo

Долината на смъртта: Защо хората там полудяват и умират изведнъж

Долината на смъртта: Защо хората там полудяват и умират изведнъж

В най-северната част на Индия, точно в подножието на Хималаите, се намира долина, която плаши местните жители. Хората са престанали да ходят там и крият от туристите разположението на това място.

Има дори официална забрана от държавните власти - координатите на тази долина да бъде пазена в тайна. 

Причината за всичко това са множеството необясними смъртни случаи. 

Откриха първия досега истински храм на Одрания Бог

Историята на долината на седемте смърти започва през пролетта на 1856 година, когато там попаднал случайно заблудил се ловец. Той се озовал насред силна буря и бил принуден да си потърси укритие от разбушувалите се стихии. 

В пещерата, където се скрил, видял, изумен, скелет на мъж във военна униформа. В чантата, която лежала до скелета, ловецът намерил дневник. Тъй като самият той не умеел да чете, решил да вземе със себе си тетрадката и да я покаже на някой по-ерудиран. Но като се прибрал у дома, забравил за нея и така тя останала в дома му почти 50 години, без никой да й обърне внимание. 

Когато починал, дневникът се озовал в ръцете на изследовател на Индия, който бил и ловец на съкровища. Той разбрал, че държи в ръцете си дневник на английски капитан, който научил от местните жители за скрити в долината съкровища и решил да ги издири.

В тетрадката било написано, че на същото място, където днес се намира долината на седемте смърти, някога била разположен древен град от владенията на богат и непобедим раджа. Той бил толкова могъщ, че без особен труд завоювал нови и нови земи. 

Раджата имал седем сина, които постепенно се възгордели от успехите на баща си и престанали да се молят на върховния бог Шива. Възмездието не закъсняло. В началото богът изпратил огнени стрели, които унищожили седмината братя и войските им, а след това и целия град.

Прекрасната столица потънала дълбоко под водата, а на нейно място останало само езеро. Именно там се намирали и съкровищата, пишело в дневника. 

В него британският капитан описвал как дълго, но без резултат търсел поне някакви следи от богатия град. Един ден, като по чудо, намерил пролука в скала, през която видял долината и езерото. Там капитанът забелязал древни руини. 

Решил да остане в долината и да пренощува, а на сутринта да си построи сал, с който да преплува езерото. Когато се събудил, се оказал напълно сам - всичките му войници били изчезнали, на място останали само вещите им. Имал усещането, че просто са отишли да плуват и не се върнали. 

Капитанът се приближил към водата и с ужас забелязал в дълбочината ужасяващо, дяволско лице, което го хипнотизирало и го мамело към себе си. Само с усилия на волята си успял да отвърне поглед и да избяга. 

Но по пътя му станало лошо - тялото му буквално изгаряло от висока температура. Едвам се добрал до пещерата, но там и издъхнал.

Ловецът на съкровища, който прочел дневника на англичанина, събрал експедиция и се отправил по следите му. Това станало през 1902 година. Но след известно време в местно село забелязали странен човек с разкъсани дрехи и множество изгаряния по тялото, който имал безумен поглед.

Оказало се, че това е същият ловец, тръгнал да търси съкровищата на могъщия раджа. Откарали го в болница, където умрял след няколко дни. 

Случаят се разчул и лично от правителството на Индия назначили да бъде изпратена на тайнственото място научна експедиция. Тя трябвало да изясни подробности от случилото се в долината на нещастията. Оказало се, че в тези краища има огромно количество отровни змии. Почти всички от експедицията загинали. Тези, които все пак успели да се върнат, разказвали за странен, блуждаещ огън, който се появявал изведнъж и изгарял всичко около себе си. 

След тази експедиция последвала още една, но и повечето от участниците в нея загинали. Оцелелите разказвали, че хората се приближавали до езерото, започвали да се въртят като в транс и накрая падали мъртви на земята. 

През 1919 година бил предприет последен опит да бъде изследвана смъртоносната долина. В състава на групата влизали алпинисти, които си носели и противогази. Те успели да се доберат до противоположния бряг, където били руините на някогашния древен град. Но в момента, в който хората без противогази се оказали на върха на скалата, започнали да скачат от радост, след което всички едновременно скочили в езерото. 

Археолози откриха тайнствено послание, което може да промени историята

След този случай индийските власти издали забрана да бъде посещавана долината на седемте смърти. 

И все пак, легендите са си легенди, но имали реално обяснение на случилото се там? Днес учените смятат, че езерото отделя нервно паралитичен газ, който има свойствата да започва да гори. 

Съществува и друга, не толкова научна хипотеза. Според нея преди около 25 хиляди години на същото място се разиграла война на древни цивилизации, в резултат на която избухнал мощен, ядрен взрив./pochivka.blitz.bg. 
 

 

Коментирай