logo

Френският Стоунхендж крие тайни на 6000 години, историците още не могат да разберат дали... СНИМКИ

Френският Стоунхендж крие тайни на 6000 години, историците още не могат да разберат дали... СНИМКИ

Предполага се, че Свети Корнели, преследван от легион римски войници и не намирайки друг начин за бягство, се е скрил в ухото на вол и е превърнал легионерите в камък

Недалеч от широките, окъпани от слънце плажове на Карнак в северозападния регион Бретан на Франция, стоях и гледах навън към безкрайните редици изправени камъни, които съставляват Alignments de Carnac (Карнакските равнини). Високите, грубо издялани камъни бяха разделени на симетрични, равномерно разположени колони, които изчезваха в далечината, и можех да видя как се е появила местната легенда за Сен Корнели.

Предполага се, че Свети Корнели (покровител на добитъка), преследван от легион римски войници и не намирайки друг начин за бягство, се е скрил в ухото на вол и е превърнал легионерите в камък.

Излишно е да казваме, че това не е истинският произход на подравняванията. Освен малко вероятната трансформация, камъните предхождат Римската империя с поне 3000 години. Но в едно суеверно време това вероятно е било правдоподобно обяснение за една мистерия, която озадачава експертите и до днес.

Простирайки се на 4 километра по крайбрежието на Бретан и състоящи се от повече от 3000 менхири, Carnac Alignments представляват най-голямата група от изкуствени стоящи камъни в света. Подобно на Стоунхендж, тяхната цел, какво представляват и кой ги е поставил са мистерии, обвити в редица теории и легенди. И все пак мястото им, като едно от най-важните места от европейската праистория, е безспорно.

Радиовъглеродното датиране установи, че гранитните менхири са били издигнати от неолитна общност преди около 6000 години (около 1000 години преди Стоунхендж). Камъните варират по размер от 0,5 м височина до тромавия Гигант от Манио, който се извисява на 6 м, със средно голям менхир, тежащ между пет и 10 тона. Те обикновено са били добивани от скалната основа, която лежи близо до повърхността на обекта и са теглени и издигнати с помощта на макари и груба сила.

"Курортът на милиардерите" не е Малдивите, а крайбрежието на тази африканска държава СНИМКИ

Предвид свръхчовешките усилия, необходими за създаването им, подравняванията биха имали огромно значение, но администраторът Оливие Агогуе, вярва, че истинската цел на подравняванията вероятно ще остане неизвестна.

„Има много интересни теории, някои с примери, които изглеждат подходящи за определени обстоятелства, но винаги има повече за опровергаване, отколкото за доказване“, казва той.

„Представителите на Карнак не са прави, те лъкатушат и следват хребет, който разделя крайбрежната равнина от вътрешния земен свят, вероятно действайки като вид символична граница между двете. Разбира се, това не попречи на хората да преминат между тях, но бележи географско разделение между сушата и морето, което не е случайно."

Залдапа - църквата от стъкло в Добрич, която ще ви омагьоса с мистичната си красота

Коленичил до менхир със змиевидни резби в основата си, който предизвика собствен набор от теории, той добавя: „Но неговото церемониално или религиозно значение е отворено за тълкуване“.

Като се има предвид този открит басейн от предположения, не е изненадващо, че митовете и легендите се появиха, за да запълнят празнотата. Историите за подобни на гоблини същества, наречени Коригани, или за каменни войници, които отиват да пият от поток на Бъдни вечер и мачкат всеки по пътя си, може да звучат като мрачни приказки, но тези ранни опити да се обясни неизвестното създадоха чувство на страхопочитание, което помогна за запазването на сайта.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ 18.09.2022 10:45

ИСТОРИЯТА от нея се УЧИМЕ