logo

Градът, покрит със 72 000 тона диаманти ВИДЕО

Градът, покрит със 72 000 тона диаманти ВИДЕО

Най-известните му сгради, сред които и църквата, са направени от ксъпоценните камъни

Пътувайки човек може да види всякакви градове. Но кръгъл град, разположен в кръгъл кратер, който се е образувал от удар на метеорит, е нещо уникално. Още повече, когато се намира върху най-голямото находище на диаманти в света.

Ньордлингер Рис е гигантски ударен кратер в Южна Германия.

„Преди 15 млн. години гигантски астероид ударил този регион. По случайност той бил със същия размер като стария град Ньордлинген – един километър. Той ударил с невероятна сила – 70 000 км/ч. Заради огромната енергия се образувал кратер с диаметър 25 км“, обяснява геологът Гизела Пьосгес пред Би Би Си.

„От геоложка гледна точка, ако сравнявате възрастта на Земята, която е 4,5 млрд. години с една календарна година, ударът се е случил вчера следобед“, допълва тя.

Историческият град Ньордлинген е разположен в падината на кратера. Ограден от средновековни градски стени и има необичайна история. Градът има и някои странни традиции.

„Някои хора идват при мен и казват: „Ти си като мюезинът на Ньордлингер“. Аз им казвам: „Пеенето на мюезина е малко по-различно“. В миналото всяка порта на града имала пазител, т.нар. „Гезелен“. Трябва да извикаш на тези пазители “So, G’sell, so”. Ако пазителят отвърне със същите думи, можете да сте сигурни, че всички са будни и портите са затворени“, разказва Хорст Ленер, пазител на кула, който всяка вечер пее от нея.

Ударът на метеорита създава необикновен вид скала, наречена суевит. Огромното налягане и топлина създали тонове малки диаманти.

„Можете да видите как блести на слънцето като малки парченца стъкло. Тук откривате микродиаманти, което прави този камък много специален“, обяснява Пьосгес.

Около 72 000 тона диаманти са скрити в сградите на Ньордлинген. Но те просто са твърде малки, за да предизвикат „диамантена треска“.

„Заради това, че налягането, довело до образуването на диаманти, било твърде закратко по време на удара, диамантите са миниатюрни. От научна гледна точка те са изключително ценни, но икономически не представляват интерес. Извличането им не би било изгодно“, посочва геологът.

Град Ньордлинген е създаден през 898 г. пр. Хр. Първите му обитатели нямали представа, че строят домовете си върху земя, която е с най-висока концентрация на диаманти в света. Диамантите, пръснати наоколо, били твърде малки, за да се виждат с просто око.

Местните хора използвали суевит като строителен материал за изграждането на града си. Така най-известните сгради на Ньордлинген, сред които църквата „Свети Георги“ и защитната средновековна стена, имат стойност, която може да се изчислява в карати.

Въпреки че не могат да се възползват от съкровището си, днешните жители на града са намерили начин да печелят от него. Ньордлинген привлича туристи от цял свят с уникалната си история, типичната си архитектура и традиционна атмосфера.

 

Коментирай