logo

Градът, с който румънците се фукат и който си струва да се види

Градът, с който румънците се фукат и който си струва да се види

Известно е, че Румъния далеч не е сред най-проспериращите европейски държави. Въпреки че икономиката ѝ нараства, от 1990 година насам 3-4 млн. души са напуснали страната. На 1 януари Румъния поема председателството на Съвета на ЕС, но Брюксел критикува Букурещ за забавянето на реформите срещу корупцията, пише „Икономист“.

Инфраструктурата на страната и здравната ѝ система са в окаяно състояние. Консултантската фирма „Делойт“ я поставя на последно място в ЕС по качество на живот.

Затова вероятно е изненадващо, че жителите на един град в Трансилвания се чувстват доста горди и самодоволни. Клуж е един от едва двата града в страната, където населението нараства, гордее се кметът Емил Бок. Градът е твърде малък за своите 450 000 жители, затова още следващата годин започва строителството на жилища за 200 000 души.

Единбургските подземия - тук са се случвали наистина зловещи неща

Сърцето на града са неговите 100 000 студенти, сред които и 3000 чужденци – нещо рядко виждано за страна, където местните по-скоро заминават за чужбина, а не обратното.

След падането на комунизма Клуж бил „индустриално гробище“, а тогаващният кмет се занимавал с агитация срещу голямото унгарско малцинство. През 2007 година, обаче, Бок помолил университетски преподаватели да съставят стратегия за развитието на общината. Тя дала приоритет на университетите пред фабриките. Сега Клуж е дом на 1350 ИТ компании, в които работят около 20 000 софтуерни разработчици и инженери.

Нови ресторанти и магазини изникват навсякъде около някога рушащите се исторически сгради. Цените са скочили неимоверно много спрямо останалата част от страната. Появяват се и обичайните проблеми като задръстванията от автомобили. Въпреки това жителите на града са горди, че когато кажат на останалите румънци, че са от Клуж, те възкликват „Уау“.

Клуж е пълен със забележителности като дворци и музеи. На площад „Обединение“ в центъра на града е популярната статуя на Матиас Корвинус, по-известен като крал Матиас I , както и старата църква "Свети Михаил", чийто мюръли са от 15-и век, а нейната 50-метровата неоготическа кула е построена през 1860 г.

На същия площад са красивите дворци Телеки и Банфи, първата унитарна църква в света, пиаристките църкви, Академията за визуални изкуства и едно страхотно архитектурно постижение на Огледалната улица - симетрични сгради от двете страни на една и съща улица.

Малките улички в страни от площада ще ви отведат до красиви вътрешни дворове, стари къщи и църкви, а част от старата средновековна все още е добре запазена.

Друго популярно място за туристи е Музейният площад. Там е идеалното място да изпиете едно кафе в някое от местните кафенета, където ще сте заобиколени от францисканския манастир от 14-и век, Историческия музей на Трансилвания и стария Обелиск на града, който е подарен на Клуж от австрийския император Франц Фердинанд през 19-и век.

Интересни дестинации в румънския град са Ботаническата градина, която се състои от множество малки градини, Хълма с крепостта, където някога е имало укрепление, а по-късно - затвор. Там е и хотел Трансилвания със страхотна гледка и добър ресторант.

Ако обичате музеи, не пропускайте Етнографския музей, където има множество местни предмети и носии.

Най-порочният град на Земята - Содом на Карибско море крие изумителна и ужасяваща история (СНИМКИ/ВИДЕО)

В района около града има около 15 известни укрепления, а в Трансилвания е и известната солна мина Търда.

Коментирай