logo

Исландия е новите Малдиви!

Исландия е новите Малдиви!

Днес туристите тук са 7 пъти повече от местните жители

„При избора на ваканционните дестинации преминаваме от екстравагантност към още по-голяма екстравагантност“, заяви Григор Димитров за себе си и семейството си преди месец, очаквайки пътуване до Исландия, пише на известния блог за пътешественици Глас народа.

Но той далеч не е единствен. Само сред тенисистите този сезон, Исландия, освен Димитров, бе посетена от финалистите на финалния турнир Доминик Тим и Стефанос Циципас, шампионката по двойки на US Open Елиса Мертенс, както и Таро Даниел и Алексей Попирин, и повече или по-малко всички познават някой, който е бил там през последните няколко години.


Исландия е страна на елфи, Бьорк (което е почти същото), ледници, вулкани, горещи извори и голямото скандиране „Ху!” (Въпреки че има въпроси за последното).

Прелестите на Порто, които веднага ще ви накарат да го пожелаете

Като туристическа дестинация, тя се разраства бавно от средата на 90-те години на миналия век и експлодира след икономическата криза през 2008 г. (рухнала крона направи пътуванията там много достъпни), заедно с известния сега вулкан Эйяфьядлайекюдл - през 2010 г. парализира полетите из цяла Европа. Изплашено от лоша публичност, исландското правителство започна сериозна промоционалната кампания на страната - Вдъхновено от Исландия. Тя стана вирусна благодарение например на такива видеоклипове - "Най-трудното караоке в света":


Успоредно с това старата програма за отстъпки на Icelandair за пътници, които летят през Атлантическия океан с прикачване (до седем дни!) в Исландия придоби популярност. В резултат на това 330-хилядната страна, която приемаше 130 000 туристи годишно през 80-те години на миналия век, е посрещнала 1 800 000 през 2017 г. и 2 300 000 през 2018 г. Сега не всеки уважаващ себе си пътешественик вече я посетил.

5 държави, в които си струва да купувате дрехи

В края на 2010-те, когато в Исландия вече не е медитативно, не толкова модерно и не евтино, Adventure.com разгръщапубликува анализите „Кралицата на бала на Европа стана жертва на собствената си популярност“.


Тенисистите обаче по отношение на ваканциите неочаквано са близки до обикновените хора: почивките им са кратки и трудно се планират. Ето защо най-популярните дестинации са едни и същи: Малдивите, Доминиканската република, Емирствата.

В този смисъл по-точно описание на Исландия, отколкото на Димитров в тенис общността, даде Таро Даниел, който се завърна оттам: „За нас Исландия е новите Малдиви!“
Само трябва да се обличаш по-топло.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай