Как ви звучи възможността да влезете в ресторант и първото нещо, което да чуете там да са разбиващите се вълни, чуруликането на птиците и ритъма на водата, да усещате леко солен въздух докато слизате по стълби, издълбани във външната стена на скала? Вероятно доста вълнуващо и примамливо.
Със сигурност ще знаете, че не става дума за обикновен ресторант. “Grotta Palezzese” е пещерен ресторант, намиращ се под италианското градче Полиняно а Маре в провинция Бари.
650 евро за чиния спагети! Туристи пропищяха от "грабеж" в римски ресторант
Разположено на брега на Адриатическо море, това градче само по себе си е истинско съкровище за пътешествениците. Известно е като „Перлата на Адриатика“ и е разположено на стръмна скала по крайбрежието на Пулия – районът, известен като „тока на Ботуша“.
Корените му се крият още в Античността, по времето на древните гърци и римляни. В наши дни е любимо място за италианците, но не е много популярно сред туристите. Все още.
Историческият център на града е красиво място с павирани улици и стълбища, покрай които са разположени кафенета, барове, бутици и църкви, съобщава vacationstravel.com.
Това е място, където всичко се случва бавно – яденето, пиенето, разговорите, ходенето по магазините и разходките по уличките, които рано или късно водят до изнесените мостове, от които се откриват изумителни гледки към града, назъбените скали, плажовете и пещерите по бреговата ивица отдолу.
Точно на нивото на морето можете да откриете една от най-големите атракции в региона – лабиринт от морски пещери, издълбани в скалите под града. Пещерата Плацезе – най-голямата в скалния комплекс, дава името и на реномирания и уникален по рода си ресторант.
Трябват ви само няколко минути, за да шашнете всички с вкусна салата
Като ресторант мястото се ползва много отдавна. Пещерата е била ползвана от италиански благородници за празненства и банкети в продължение на векове. Тя е била любимо място на младите благородници, които минавали оттук за „Голямата обиколка“ – ексцентрично пътуване из Европа, предприемано от младите мъже, когато навършат пълнолетие, през 18-и век.
На реномето си като ресторант Grotta Palezzese държи изключително много. Картината от 1783 година “La Grotta di Palazzo” на френския художник Жан-Луи Депре изобразява банкет в пещерата, където акцентът е поставен на изисканото меню и интериора.
В наши дни там ви посрещат спокойствието и еленгантността на простото обзавеждане, приглущена светлина, бели покривки, искрящи чаши и костюмирани сервитьори и сомелиери. Непроменена си остава спиращата дъха гледка към Адриатическо море.
Едни от най-хубавите маси са точно до парапета на балкона, където морските вълни се разбиват във високите 25 метра скали. Подът на пещерата е покрит с дървени панели. Вътре има няколко редици с маси. Таванът е естествена назъбена скала, на която често кацат птици. Те обикалят пещерата преди отново да излязат навън.
Менюто е като истински учебник по ястия, превърнати в произведения на изкуството. Ще ви отнеме доста време да си изберете нещо, тъй като всичко е много изкусително.
(Снимка: Grottapalazzese.it)
Не по-трудна е и винената листа с над 300 марки вино от цял свят.
Струва ли си това изживяване?
В социалните мрежи и туристическите сайтове има много отзиви и ревюта за “Grotta Palezzese”. В тях мненията варират от "върховно изживяване" до "прекалено скъпо".
Най-красивият курорт в Турция, за който знаят само местните СНИМКИ
(Снимка: Grottapalazzese.it)
Наистина, обяд за двама с бутилка хубаво местно вино може да ви излезе около 500 евро, което по всички стандарти си е скъпо. Но преживяването е несравнимо. Не само заради изключителната храна и вино, но най-вече заради възможността да обядвате или вечеряте в пещера, заради страхотната гледка и качественото обслужване. В случая наистина знаете за какво плащате.