logo

Изоставената Пилешка църква – едно от най-странните места на планетата

Изоставената Пилешка църква – едно от най-странните места на планетата

Сградата никога не е планирана да изглежда по този ексцентричен начин

Човек много рядко слага думите „пиле“ и „църква“ в едно изречение. Но когато това се случи, със сигурност нещата стават много странни.

На индонезийския остров Ява има една изоставена постройка, която прилича на пиле. Местните я наричат „Гережа Аям“. Името се превежда като Пилешката църква, въпреки че сградата никога не е планирана да изглежда като пиле, съощава “Vacations&Travel”.

Мистерията с надгробния камък във формата на пенис

През 1988 г. Даниел Аламсджа получил съобщение под формата на божествена просветление. Във видението му било казано да построи молитвен дом за всички религи. Там той видял и сграда, оформена като гигантски гълъб, който стои на върха на планина.

След известно време Аламсджа се разхождал в джунглата на Магеланг. Той видял хълма Букит Рема и го разпознал като планината от видението си. След седмица той купил 4 декара земя на върха и предприел нужните стъпки да получи разрешение за строеж.

Тъй като нямал много пари, Аламсджа се спазарил с местните феврмери да купи земята за 2 млн. индонезийски рупии, коити изплатил на вноски за четири години.

Близо десетилетие Аламсджа, който работил на пълно работно време като мениджър на проекти, прекарвал всеки свободен ден на строежа на молитвения дом с формата на гълъб.

Само че когато основната постройка била завършена, изглеждала повече като домашна кокошка, а не като грациозен гълъб. Резултатът бил повече от незадоволителен.

В този момент Аламсджа вече бил свършил парите и търпението. Той изоставил незавършената творба в джунглата.

През следващите 15 години сградата станала известна сред туристите, които посещавали най-големия будистки храм в света – Боробудур, който се намира само на няколко километра. Пилешката църква бързо си спечелила собствена слава и любопитните пътешественици започнали да идват специално за нея.

Каква е историята на потопената църква, за която цяла България говори

Днес лъскави плочки и изрисувани като облаци тавани украсяват „Гережа Аям“. Сцени от индонезийската митология са изобразени по стените и в 12-те молитвени стаи, които се намират вътре.

Ранобудните пътешественици могат да наблюдават изгрева от короната на пилето, която служи за наблюдателна площадка. В задния край на птицата има дори кафене. Препоръчва се да пробвате яйцата.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай