logo

Как се живее на гръцкия остров, който забрани автомобилите

Как се живее на гръцкия остров, който забрани автомобилите

Магнетичният чар на острова привлича десетки художници, както и писателят Хенри Милър

Бели улици, цветни заведения, аромат на жасмин и зокуми и спиращи дъха гледки към блестящите сини води наоколо. На пръв поглед гръцкият остров Хидра не е по-различен от съседните острови в Егейско море.

Това, което обаче го отличава, е придвижването и шумът. Вместо запалени двигатели и изнервени клаксони атмосферата е изпълнена от ритмичния звук на конски копита.

Автомобилите на острова не просто липсват, те са забранени. Забраната за моторни превозни средства - с изключение на противопожарни и сметосъбирателни камиони и линейки, е залегнала в местното законодателство.

Тайният райски остров, където всички искат да преселят

Близо 3000-те жители на Хидра се придвижват с помощта на мулета, магарета и малки коне.

Слизайки от ферибота и стъпвайки на пристанището, което е сърцето на острова, посетителите са посрещнати от малки кончета, които грациозно си проправят път през калдъръмените улици, разказва CNN Travel.

Докато се скитате из странните пътеки на Хидра, вероятно ще станете свидетели как местните жители вършат ежедневните си дела, придружени от своите четириноги другари.

На Хидра усещането е различно – като машина на времето е: от Камини, село на южното крайбрежие, с традиционни каменни къщи, до Мандраки на западните брегове на острова, известни със своите девствени води и спокойствие.

Хариет Джарман е собственик на компания за конни преходи. Преди 24 години тя отива на острова на почивка с майка си. След това обаче двете решават да променят живота си и да превърнат Хидра в свой дом.

10 години по-късно, по време на икономическата криза в Гърция, когато Джарман е изправена пред натиска да продаде любимия си кон Клои, тя решава да създаде свой бизнес с конни преходи.

„Писна ми всички да ми казват да я продам, защото е скъпо да се грижиш за кон. Помислих си, че трябва да покажа на хората причините, поради които аз самата искам да остана на острова“, споделя жената.

Сега Harriet’s Hydra Horses разполага с 12 животни, които предлагат обиколки с екскурзовод по криволичещите пътеки.

Така туристите могат да стигнат до многобройните старинни манастири и живописни плажове на Хидра.

През 18-и и 19-и век Хидра процъфтява като оживен морски център. Но с настъпването на 20-и век моторизираният транспорт превзема Гърция, а теренът на Хидра – тесни и стръмни улици и скалисти местности, не позволява лесното придвижване на автомобили.

Така жителите на острова решават да запазят конния транспорт, който позволява по-ефективно придвижване по неравния пейзаж.

С времето конският тропот става част от културата на Хидра - магаретата и мулетата днес са неразделна част от идентичността на острова - използвани са за транспортиране на стоки, строителни материали и придвижване на хора.

„Всички тук живеят на техен гръб. Те са нашите автомобили и ръце, пренасящи всичко – от строителни материали и мебели до багаж и пазаруване“, казва Хариет.

Липсата на автомобили допринася за неоспоримото спокойствие на острова, привличайки творци от всички краища на света. Италианска актриса София Лорен се влюбва в Хидра, докато снима „Момчето върху делфина“ през 1957 г.

„Хидра предлага прекрасни цветове, красива светлина и уникална атмосфера, която е вдъхновила много хора“, казва дизайнерът на бижута и родом Елена Вотси.

В работата си тя съчетава традиционното майсторство с модерната естетика. Вотси черпи вдъхновение от гръцкото си наследство, както и от природата и геометрията.

Въпреки че е родена в Атина, тя прекарва летата и ваканциите си като на Хидра, където живее баща ѝ. Според дизайнера на автомобили островът е вълшебно място за работа, което носи вдъхновение. Една от причините е липсата на автомобили.

„Слънцето, скалите и движението на вълните ме вдъхновяват. Естествената красота и уникалността на острова оказаха значително влияние върху моя творчески процес“, казва дизайнерът.

През 2003 г. тя е поканена да участва в създаването на дизайна на медала на летните олимпийски игри от Международния олимпийски комитет. Вотси отива на Хидра и черпейки вдъхновение от красотата и спокойствието на острова, записва името си в историята на олимпийските игри.

Магнетичният чар на острова привлича десетки художници, както и писателят Хенри Милър.

Зона без телефони: Красив европейски остров се обяви за зона без мобилни устройства

Канадският певец и текстописец Ленард Коен открива Хидра през 60-те години на миналия век и я прави свой дом за няколко години. На острова той работи върху текста на песента Bird on the Wire.

„Хидра е рай. Това е вълшебно място за работа. Благословия е, че мога да дойда тук като артист“, каза Вотси.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

mariannata

mariannata 25.08.2023 10:58

всички дебелогъзняци са много доволни. Само на кончетата и магаретата не им е хич до смях.

pora

pora 31.08.2023 7:40

samo magareta da serras pou licite i kone super