logo

Каньонът Янгикала – чудноватата огнена крепост край Каспийско море (СНИМКИ)

Каньонът Янгикала – чудноватата огнена крепост край Каспийско море (СНИМКИ)

Най-впечатляващ е пейзажът във вечерните часове

Каньонът Янгикала – удивителен със своята природна красота, е разположен в северозападната част на Туркменистан. Името Янгикала се превежда като „огнена крепост“.

Наистина този живописен каньон е обграден с вертикални стени, оцветени в пурпурно червен, жълт, бял и огнено-ръждив цвят. Най-впечатляващ е пейзажът във вечерните часове, когато залязващото слънце залива всичко наоколо с нежни топли багри.

Много отдавна каньонът Янгикала е бил част от дъното на залива Кара Богаз Гол. След това морската вода се отдръпнала и на повърхността се появили подобни на планинско плато хълмове и склонове. Постоянните ветрове и дъждове са изронили техните страни и са образували дълбоки падини и улеи. На някои места в резултат на естествената ерозия са се образували причудливи земни замъци и кули. Днес пътешествието по древните каньони напомня разходка в огромен парк със скулптури, които са построени от добре пресована почва.

Тези загадъчни каменни топки могат да бъдат видени само на едно място в света! Пълна мистерия е как са се озовали там

Пътешествията в каньона Янгикала са много популярни сред любителите фотографи и почитателите на сафаритата с джип. Дъното на каньона на много места е равно, затова там даже се организират състезания с АТВ. Тези места са подходящи и за разполагане на палатки. Освен това туристите могат да пренощуват в молитвения център, който се намира в гробницата, където е погребан Газли Ата. Тук са съхранени погребения от 9-10 век.

Повечето пътешественици искат да прекарат определено време и в красивия каньон Кемал Ата. Там има извор, където водят на водопой стада от овце и камили. В каньона можат да се види неголям кладенец с дълбочина 3-4 метра с много солена вода и огромни закръглени каменни образувания, приличащи на гигантски динозавърски яйца. Забележителносто е, че на много места те са вградени в самия склон.

 

Фъстъците са отличен източник на растителни протеини

Кара Богаз Гол е залив-лагуна на Каспийско море в западната част на Туркменистан. Съединен е с Каспийско море чрез едноименен плитък проток с ширина до 200 м. Поради силното изпарение, площта на водата значително се изменя според сезона. Солеността на Кара Богаз Гол е съвсем различен тип от тази в Каспийско море и е достигала до 310 ‰ в началото на 1980-те години. Кара Богаз Гол дължи солеността си основно благодарение на високото съдържание на глауберова сол.

Кара Богаз Гол на тюркски означава „черно гърло“. Наподобяващият уста залив непрестанно „смуче“ от морските води. Заливът е всявал суеверен страх у номадите и моряците. В представата на хората е бил залив на смъртта и отровната вода.

Оловно-сивият залив е наричан още „море на бялото злато“, тъй като през зимата на бреговете му се кристализира мирабилит. Също така е едно от най-големите находища на този минерал.

Кошмарно приключение! Велосипедист тръгна през Тибет и заседна сред глутница вълци

Каньонът Янгикала е разположен на територията на Балканската област в Туркменистан, на 160 км на изток от град Туркменбаши и на 165 км на север от Балканабада. От тези градове до „огнените крепости“ туристите могат да стигнат като си наемат транспорт.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай