logo

Колко български градове са разположени на река Арда

Колко български градове са разположени на река Арда

Реката преминава и през три български области

Река Арда преминава през 3 български области – Смолянска, Кърджалийска и Хасковска. Дължината ѝ е 272 км, от които на българска територия – 241,3 км, което ѝ отрежда 9-о място сред реките на България. 

На нея са разположени 3 български града. Кои са те и с какво могат да се гордеят?

Градовете са Кърджали, Рудозем и Маджарово.

Пътешествие по единствената река в света, която пресича четири столици

Кърджали

Най-големият град разположен на река Арда е Кърджали. Един от най-красивите български градове, който също е с много богата история. Има различни хипотези за това откъде води началото си името на града. Според известния езиковед Борис Симеонов, то идва от думата кърчаг – глинен или керамичен съд използван за съхранение на течности. От там се извежда и едно от старите имена на града – Кърчаг-лии – Грънчарово.

Според друг известен български езиковед - Стефан Младенов, името на град Кърджали се извежда от думата "кърджалии" – хора живеещи в полето. Предполага се, че това идва от разликата между височината на населеното място от двете страни на река Арда. В миналото е имало хипотеза, че името произхожда от думата назоваваща разбойниците през 18 и 19 век – кърджалии, но по това време е малко вероятно да бъде кръстено малкото населено място на името на разбойниците.

Друга опровергана теория за произхода на името на Кърджали, разпространена сред мюсюлманите, е била свързана с легендарния герой Кърджа Али, но проверка из архивите на Османската империя не показва наличието на лице с подобно име и живял в съответния период, съобщава poznanieto.bg.

Рудозем 

Това е вторият по големина град разположен на река Арда. Градът е също с много древна история, тъй като се е намирал на древния път, свързвал Тракия с Беломорието. В близост до града се намират няколко интересни туристически обекта. На първо място това е древната крепост Козник или Рим папа. За нея има легенда за скрито голямо съкровище, което било пазено от легендарния Ерим папа.

Друга интересно място са Сините скали - скално образувание намиращо се вътре в самия град Рудозем. Още една популярна местност е Трите гроба – тя се свързва с мястото на което са загинали трима български войници по време на Балканската война.

Маджарово

Третият и най-малък по брой население на градовете разположени на река Арда, е град Маджарово. Интересното за този град е, че той е най-малкият в България след Мелинк – според последното преброяване там живеят само 635 души. Кръстен е на името на известния воевода от ВМОРО и Вътрешната Тракийска революционна организация Димитър Маджаров. Това се случва чак през 1974 година, но дотогава селището носи името Дупница.

Димитър Маджаров става известен като защитник на българското население в региона по време на Втората Балканска война – смята се, че спасява повече от 12 хиляди български бежанци от Дедеагач и Гюмюрджина. Заедно с друга чета, водена от Руси Славов, успява да разбие 2 големи турски чети и да спаси от гибел бягащите българи. Основател е на Вътрешната Тракийска Революционна Организация (ВТРО), която се опитва да защити българското население в региона.

Това е най-големият необластен град у нас

За важността на организация е показателен фактът, че Димитър Маджаров е поканен като неин представител на Парижката мирна конференция през 1947 година. Там той се опитва да защити интересите на българите в Тракия.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

До БЛИЦ

До БЛИЦ 08.06.2023 5:59

Това се случва чак през 1974 година, но дотогава селището носи името Дупница.........ЕГАТИ И ГЛУПОСТА. ПО ГОЛЯМА ГЛУПОСТ В ЖИВОТА СИ НЕ БЯХ ЧУЛ. НЕВЕРОЯТНА ГЛУПОСТ. МАДЖАРОВО СЕ НАРИЧАЛО ДУПНИЦА.

грешно инфо

грешно инфо 08.06.2023 9:17

ВНИМАНИЕ грешно инфо