logo

Коя е единствената страна в света, разположена едновременно в четирите полукълба?

Коя е единствената страна в света, разположена едновременно в четирите полукълба?

Нейното население е само 100 000 души

Република Кирибати е малка държава в Тихия океан, състояща се от атолни острови. По площ всички атоли на Кирибати са по-малки от съвременна Москва. Но само тази държава се намира едновременно в Северното, Южното, Западното и Източното полукълбо.

В света има много държави, които лежат едновременно в три полукълба. Това са страните, които пресичат екватора. Например Кения и Бразилия. Това също са държави, чиято територия минава през Гринуичкия меридиан, например Франция и Мали, или през меридиан 180 °, като Русия.

Вижте най-изолирания народ на света – на стотици километри от най-близката цивилизация

Само че територията на Кирибати е разположена в пресечната точка на нулевия паралел и меридиана на 180 °. Републиката щеше да има „конкурент“, ако имаше земя на кръстопътя на Гринуичкия  меридиан и екватора. Но там е Гвинейският залив. На пресечната точка на нулевия паралел и меридиана на 180 ° обаче няма нищо. Там се плиска Тихият океан. Но във всички посоки от тази точка са пръстани атолните острови на тази малка държава. Общо в Кирибати живеят около 100 хиляди души.

Подобно завидно положение на географската карта всъщност се оказва не толкова благоприятно. „Държавата на четирите полукълба“ е в опасност. Повечето от островите са ниски и страната е изложена на риск от наводнение, ако морското равнище се повиши. Ето защо едно от приоритетните направления на външната политика на Кирибати е да се насочи вниманието към проблема с глобалното затопляне.

Уличното изкуство не познава граници

Република Кирибати има и други причини да се гордее, също от географски характер. Първо, Република Кирибати притежава най-големия атол в света - Коледния остров, или Киритимати, в архипелага Лайн, и, второ, островите Финикс, които също са част от Републиката, днес са най-големият морски резерват в света.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай