logo

Красивият и загадъчен народ буруши, чийто произход е обвит в мистерия

Красивият и загадъчен народ буруши, чийто произход е обвит в мистерия

Те са едва около 90 хил, но създават много работа на етнолозите, лигвистите и историците

Бурушите са един наистина мистериозен народ. За тях у съседните народи се носят какви ли не слухове – че живеят до 120-150 години и изобщо не остаряват, винаги изглеждат като на 20 и три месеца в годината не ядат абсолютно нищо.

Това може и да са само слухове, но около тези хора витаят истински загадки – за техния език, външен вид, произход и т.н.

Чували ли сте за Великата Пакистанска стена?

Високо в планините на Северен Пакистан в долината на река Хунза живее един уникален народ. Той е познат под различни имена – буруши, хунза, вериша. Буруши може би е най-точното, защото той говори бурушаски език. Веришкият пък е диалект на бурушаския. Най-разпространеното наименование – хунза, идва просто от името на реката.

Това е един малоброен народ. В наши дни той се състои от около 90 хил. души. Той, обаче, създава много работа на етнолозите, лигвистите и историците заради уникалния език, който не е характерен за този регион, напълно неясния си произход.

Първото нещо, което се забелязва, е външният вид на бурушите. Много от тях приличат на европейци и по-точно – на северноевропейци. Но корените на този народ е абсолютно неизвестен.

Самите буруши се смятат за потомци на воините на Александър Македонски, останали тук след похода в Индия. Но единственото нещо, което би могло да послужи като косвено доказателство за това, е точно външният вид.

Това, обаче, далеч не е достатъчно. За да се изяснят нещата, са направени генетични изследвания. Но и те не водят до особен успех. Хаплогрупите на Y-хромозомата са открити в голям брой и нито една не надвишава 25%. Освен това от трите най-големи хаплогрупи две се оказали изключително редки като цяло, навсякъде - L3 и R2.

Иначе казано, и генетиката не помага особено. Единственият резултат от изследванията е, че е опровергана легендата на самите буруши – по никакъв начин не е намерена връзка за балканския им произход.

Днес най-разпространената хипотеза е, че бурушите са потомци на древен народ, живял тук още преди пристигането на индоарийците и китайско-тибетците.

Според изследванията на ДНК групи от племето по мъжка линия родословието им показва генетична връзка с циганите и говорещите на памирски езици афганистанци. Те носят и източноазиатски генетичен фонд, което доказва, че поне част от предците им произхождат североизточно от Хималаите от земите на днешен Китай. Според хипотезата на Сергей Старостин, те са потомци на т.нар. китайско-кавказци и няма как и от кого да са асимилирани индоевропейци.

Племето, в което черпят гостите със секс

Долината на Хунзите е голямата туристическа атракция на Пакистан, цел на много чуждестранни и местни туристи. Тя е сравнително спокойна и добре устроена. Три големи планински вериги: Хиндукуш, Каракорум и Хималаите се преплитат около долината, която е свързана от 1978 година с автомагистралата „Каракорум“.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Димитър

Димитър 29.10.2021 11:15

Абе да си ко кажем направо - това е източна провинция на Република Северна Македония.

кенефа

кенефа 29.10.2021 13:18

Ште чукам публично Боеко Борсуков, обештано от мен Роузън Миуенофф

а ве,лайньо

а ве,лайньо 29.10.2021 17:28

Ти гледай Бойко да не ти го отпраска,че гъ/за ти има да се чуди кво става!?И ако остане само с едното чудене ще е голям късмет за теб!:))