logo

Крепостта Калето и тайната легенда за нея ВИДЕО

Крепостта Калето и тайната легенда за нея ВИДЕО

Смята се, че под крепостта има подземна пещерна галерия

Крепостта Калето датира от времето, когато Римската империя нахлува в нашите земи. Крепостта е изградена с цел защита на важен търговски път, но самата местност е населявана много преди това още в дълбока древност. Намерени са находки от кремък, които ни подсказват, че тук са се заселили хора, които са започнали да водят уседнал начин на живот и да се занимават с производство на кожа, обработка и производство на керамика. Крепостта е реставрирана преди около 10 години по европейски проект. Оттогава тя е туристическа атракция на град Мездра.

Това разказа пред БГНЕС Венелин Нинов, студент по история в Софийски университет „Свети Климент Охридски“ и екскурзовод на Крепост Калето в Мездра.

Чували ли сте легендата за Асеновата крепост? Пази тайната си и до днес

Нинов сподели и легендата, която се носи за крепостта и която местните знаят, но може би тя е непозната за останалите българи. "Легендата се отнася за времето, когато България е била под Османско владичество. Крепостта по принцип е спряна да се използва точно по това време. Тогава, когато османците са дошли в територията на нашите земи, те са задължили един от гражданите на местността да събира данъци от своите съграждани. Той обаче отказал. Вследствие османците пленили неговата съпруга. Българинът не бил доволен от това. Смята се, че под крепостта има подземна пещерна галерия.

Именно там се промъкнал и той. Намерил подводен тунел и влязъл в галерията. Една нощ, когато турците отишли да пият вода, видели, че долу свети нещо, а всъщност българина хвърлил няколко жълтици в кофата, която те дърпали, за да пият вода. Турците обаче си помислили, че долу има злато от римляните, които населявали крепостта преди години, и спуснали един от тях, за да видят дали там наистина има злато.

Българинът причаквал долу турчина и го убил. После дръпнал въженцето на кофата, от която вземали вода, турците издърпали въжето, но видели, че техният приятел е умрял, и се уплашили. Решили, че Аллах ги наказва за постъпката им с жената на българина и затова че са дошли в тези земи. И от тогава те напуснали и се смята, че от този период в района няма тяхно присъствие", разказа Нинов.

Той добави, че е открита много интересна и значима находка.

"Най-значимата ни находка е светилището на Тура, което няма аналог в Европа. Тура е предшественика на бика. Горе на крепостта са намерени два черепа на това животно. Смята се, че са пренесени в жертвоприношение към езическите богове. Находката датира от каменно-медната епоха и тя е много значима. В момента тя се съхранява в музея във Враца и който желае може да я види там", каза той.

Още една от важна находка от Римската епоха е откритата под основата на крепостната стена - бронзова отливка на орел. Това е едно от най - ранните изображения на тази птица - символ на Римската империя, изразяваща власт и сила.

Друга ценна находка е откритият бронзов ключ. Поради стратегическото значение на римската крепост археолозите допускат, че това е символичният Ключ към Северозапада.

Нинов каза, че имат и нещо и за по-малките посетители. Те имат възможност да стрелят с лък.

"Имаме няколко бали сено, на които сме закачили мишени. Малките деца могат да се порадват и научат как се стреля с лък и то безопасно.", каза той.

Щутград е една от най-мистериозните български крепости

Нинов заяви, че крепостта има много посетители и винаги се радва на положителни отзиви.

"С ръка на сърцето мога да кажа, че идват туристи. Интересно им е. Имаме книга за оплаквания и похвали и доста често четем позитивни отзиви - красиво, приятно преживяване, ще дойдем отново", чете той.

На второ ниво на крепостта е разположена ново изградена амфитеатрална сцена с 84 седящи места и декоративна колонада. От няколко години всяко лято там се провеждат представления с костюми, като тази година посетителите на Мездра могат да станат част от това вълшебно изживяване през месец септември.

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай