logo

Мадагаскар извън анимацията - 10 факта за тайнствения остров

Мадагаскар извън анимацията - 10 факта за тайнствения остров

Първоначално е бил част от Азия

Повечето хора са чували за остров Мадагаскар който е разположен в южната част на Африка благодарение на едноименния анимационен филм от няколко части. Но малко хора са запознати със самия остров и обитателите му.

Остров Мадагаскар се е отделил преди няколко милиона години от Индийският полуостров и днес Република Мадагаскар се явява независима островна страна, която не е част континента Африка. Това е позволило да се създаде уникална среда за обитание на редки видове животни и растения, които могат да се видят само там.

Судан: Страната на черните фараони. Повечето нубийци нямат дори телевизор и пият направо от Нил

Мадагаскар е един приказен и красив остров с невероятно богата екосистема. Въпреки всичките си прелести, той все още е слабо познат. Затова ви предлагаме 10 любопитни факта за това изумително място.

Островът не е част от Африка - в политическо и географско отношение островът не е част от Африка. Първоначално е бил част от Азия. Откъснал се е от Индийския полуостров преди 88 млн. години. Днес република Мадагаскар е независима островна държава. 

Удивително биоразнообразие - островът притежава удивително биоразнообразие - там продължават да съществуват живитински видове, които са изчезващи в другите части на света. На него в изолация живеят различни видове растения и животни. Над 90% от дивите видове са ендемични. 

Безкрайни километри - Мадагаскар е с площ 588 000 квадратни километра, което го прави един от най-големите острови в света и го нарежда веднага след Гренландия, Нова Гвинея и Борнео.

Нисък стандарт на живот - населението му е повече от 20 милиона души, като 70 процента от тях живеят под линията на бедността изкарвайки едва по 1 долар на ден.

Бивша френска колония - Мадагаскар е бивша френска колония и френският език се е запазил като основен заедно с малагайския, който е роден на местното население.

Градът на хилядата воини - Столицата на Мадагаскар е град Антананариву, там могат да се видят съвременни сгради и хотели, както и да се получат туристически услуги на добро ниво. 

Ботанически рай - Магаскар е наричан „ботанически рай“- тук могат да се видят над 15 000 растения, 170 вида палми и над 860 вида орхидеи.

Огромните боабаби - най-известното дърво в Мадагаскар е боабабът. От 9 вида боабаб в света 6 можете да видите в Мадагаскар.

Европейски пирати - в миналото Мадагаскар е бил любимо място за почивка на пиратите от Европа и според легендите на острова е живяла независима пиратска нация под името Либерталий.

Супер лукс и покъртителна бедност - шестте най-малки държави в света

Бойно изкуство - Мадагаскар е успял да съхрани и древната форма на ръкопашен бой Мораинджи, която и до днес се практикува в крайбрежните райони.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай