logo

Мистериозните кръгове на страховитата пустиня Гоби (СНИМКИ)

Мистериозните кръгове на страховитата пустиня Гоби (СНИМКИ)

Около 200 тайнствени каменни кръга се намират в безжизнената пустиня Гоби в северозападната част на Китай. Те са дело на човешка ръка и по оценка на експертите са направени преди 4500 години.

Каменните съоръжения, разположени недалече от град Турфан, имат форма на кръгове и квадрати, някои били изградени от камъни, донесени отдалеч, очевидно с определена цел, както изяснили изследователите.

Марфа – градът с най-голямата неразгадана американска мистерия (ВИДЕО)

Лу Енгю, местен археолог, занимаващ се с изучаването на каменните образувания в Турфан, казва, че такъв род съоръжения се срещат из цяла Централна Азия. Те са използвани за жертвоприношения. Подобни съоръжения могат да бъдат открити в Монголия, казва археологът Фолкър Хейд от Бристолския университет.

През 2003 година археолозите провели разкопки в околностите на Турфан в надеждата да открият гробове, но не намерили никакви човешки останки или артефакти.

Учените смятат, че някои от каменните кръгове са направени в бронзовия век, докато други, по-сложни образувания, вероятно са от Средновековието.

10 неща, които не трябва да игнорирате в сънищата си за нищо на света

Според учени, има връзка между камъните в Китай и тези в Стоунхендж в Уайлтшър, Великобритания. Някои от тях вероятно се служели като обозначения за намиращи се под тях гробове, смята Хейд.

Каменните формации са издигнати на високи места, а някои са квадратни с „изходи“. Един от кръговете е известен като „слънчевия кръг“ и е формиран от четири концентрични кръга – най-големият с диаметър 8 метра. Най-малкият и най-вътрешен кръг е унищожен.

„В Централна Азия такива кръгове са обикновено места за жертвоприношение. Можем да си представим, че това е място за почитане на бога на слънцето“, добавя Хейд.

Марфа – градът с най-голямата неразгадана американска мистерия (ВИДЕО)

Пустинните райони на Гоби, както е прието да се смята, вече 65 милиона години остават практически неизменни и безводни. Тя е най-голяма пустиня в Средна Азия, простираща се в Северен Китай и Южна Монголия с площ около 1 295 000 кв. км. Гоби е вътрешноконтинентална пустиня. Тя е най-студената пустиня след Антарктика. На монголски името ѝ означава „безводно място“. Пустинните низини на Гоби са оградени от планината Алтай и степите на Монголия на север, Тибетското плато на югозапад и Севернокитайската равнина на югоизток.

С пустинята Гоби са свързани много тайни. Говори се, че в най-безлюдните ѝ пясъчни райони живее Олгой-Хорхой. Това е огромен земен червей с тъмночервен цвят. Той се появява на повърхността в най-горещите месеци. Местното население изпитва мистичен ужас пред Олгой-Хорхой, тъй като той бил способен да убива от разстояние като плюе смъртоносна отрова или поразява жертвата с електрически заряд.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай