logo

Много ще изпуснете, ако пътувате из Балканите и не посетите тези градове

Много ще изпуснете, ако пътувате из Балканите и не посетите тези градове

Балканският полуостров е едно от „най-екзотичните“ места за посещение в Европа

Балканският полуостров е едно от „най-екзотичните“ места за посещение в Европа. Ако, разбира се, не сте родом от там.

При всички случаи тази красива част от континента е пълна с известни места като Дубровник, Котор и Сараево. Но полуострова има още много скрити съкровища, като красиви и почти непознати за туристите градове.

Вижте някои от най-интересните от тях и се опитайте да ги посетите при първа възможност:

Ново Место, Словения

Забравете Блед и Любляна и се отправете към Ново Место – истинско скрито бижу, разположено в Източна Словения, близо до границата с Хърватия. Това средновековно съкровище, често пренебрегвано от туристите, търсещи по-известните дестинации, изглежда като излязло от някоя приказка.

Задължително се разходете из стария квартал – истинското сърце на Ново Место, чудесен район с лабиринт от улички, пълни с ярко боядисани къщи. Зимата е идеалното време да разгледате Ново Место, когато снегът покрива всичко и създава вълшебна атмосфера, съобщава The Culture Trip.

Риека, Хърватия

Сплит, Задар, Дубровник – всички са известни хърватски дестинации. Но какво знаете за Риека? Този пленителен крайбрежен град, известен и с италианското си име Фиуме, не е сред най-посещаваните места в Хърватия, но заслужава да бъде.

За хората, които си падат по елегантните сгради, тайните улички и пастелните фасади, Риека е идеалното място. Градът е чудесна отправна точка за разглеждане на островите Кварнер.

Цетине, Черна гора

За да избегнете тълпите и досадните круизни кораби в Черна гора, най-добре да отидете в Цетине. Историческата столица на страната е истинско бижу, често избягвано от туристите, които предпочитат да прекарват времето си в по-известните крайбрежни брегове Будва и Котор.

Цетине е сърцето на черногорската култура и най-известния религиозен център в страната. Не пропускайте възможността да посетите голямата катедрала. Градът е подходящо място за изследване на планината Ловчен – друга известна забележителност на Черна гора.

Требине, Босна и Херцеговина

Мостар със своите традиционни сгради и известния Стар мост може да е звездата на Босна, но за пътешествениците, които искат да избягат от навалицата и туристите, Требине е най-доброто място.

Този малък средновековен град, разположен близо до границата с Хърватия, е част от Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Градът е пълен с малки къщи, мостове от османската епоха, и е разположен покрай река Требишница.

Нови Пазар, Сърбия

Забравете нощния живот в Белград или културното изживяване в Нови Град. Ако търсите място за тишина и разпускане, отидете в Нови Пазар. Градът някога е бил в рамките на Османската империя и има много забележителности от този период като джамии, традиционни къщи и махали.

Нови Пазар е културният център на босненците в Сърбия и един от най-мултикултурните райони в страната, където мюсюлмани и православни християни живеят заедно.

Прилеп, Северна Македония

Северна Македония като цяло не е сред популярните туристически дестинации. Но там има много интересни места. Освен столицата Скопие и Охрид, Прилеп е задължително място за посещение. Той ще се хареса особено много на любителите на виното.

Влора, Албания

Докато забележителните албански плажове набират все повече популярност сред чужденците, градчето Влора, разположено в началото на албанската ривиера, често се счита само за начална точка към курортите.

Влора е едно от най-старите селища в Албания и предлага разнообразие от занимания. От културни забележителности до красиви плажове, от стари манастири до археологически паркове, Влора е един от най-интересните и в същото време най-неизвестните градове на Балканите.

Печ, Косово

За любителите на заниманията на открито, този малък град в Западно Косово близо до границата с Черна гора и идеална дестинация. Печ е заобиколен от гори и се намира до каньона Ругова – един от най-впечатляващите на Балканите.

Градът е начална точка за разглеждане на близките православни манастири.

Коментирай