logo

На този остров няма магазини и тоалетни, а кръвосмешението е норма

На този остров няма магазини и тоалетни, а кръвосмешението е норма

Едва 62 души живеят на края на света

Представете си място, до което, за да стигнете, ще ви трябват цели 9 дни. 9 дни на клатеща се лодка с абсолютно нищо наоколо – само вода, която изглежда безкрайна и брегът не се вижда.

Това е единственият начин да се стигне до град Палмерстън – малък коралов остров от групата на Островите Кук в Тихия океан. Той е дом на 62 души, всички свързани по специфичен начин.

Хората на острова са преки потомци на един англичанин, който се заселил на зеления рай накрай света преди 150 години.

Семейство, което получи остров за живеене, избяга оттам след месец в пълен ужас

Остров Палмерстън е живото олицетворение на истинския живот на бавни обороти. Тук няма нито един магазин или бакалия. За да си изкарват прехраната, хората се занимават с риболов и събиране на кокосови орехи. В свободното си време правят бижута, играят волейбол или плуват.

На острова, обаче, има електричество и дори интернет, но само за няколко часа на ден. Няколко късметлии имат мобилни телефони и сателитна телевизия. Но там никой не продава нищо. Парите се използват само за снабдяване от външния свят.

Има само две тоалетни на острова, а обитателите му събират дъждовна вода за пиене. Животът тук изглежда идиличен, особено в неделя, когато църковната камбана бие, за да призове хората на служба, след която не е разрешена никаква работа или забавление на острова до вечерта.

Град Палмерстън е разположен на върха на древен потопен вулкан – формация, която се нарича атол. Той е съставен от над дузина пясъчни коралови островчета, които заедно образуват пръстеновиден коралов риф около затворена лагуна. За добро или зло, рифът се намира твърде нависоко спрямо повърхността, затова самолетите не могат да се приземят там, а за хеликоптерите е твърде далеч. Затова единственият достъп до там е с лодка.

Тази приказна къщичка е само 27 м², но надникнете ли вътре... (СНИМКИ)

От една страна изолираният живот на Палмерстън оказва благотворно влияние на острова, който остава почти непокътнат. От друга страна, обаче, отдалечеността на мястото е причина за някои трудности и дори опасности за неговите обитатели. Например, едно посещение на зъболекар може да отнеме месеци – няколко дни само да стигнете до там, но и неопределено време, в което да си търсите превоз обратно към вкъщи. Това е трудна задача на островите Кук.

Остров Палмерстън се намира на островите Кук, кръстени на изследователя Джеймс Кук, на когото се приписва откриването им от западния свят. След откритието хора не са живели на острова повече от 80 години. След това англичанинът Уилям Марстърс попаднал на острова в средата на 19-и век и веднага се влюбил в него. По това време Палмерстън бил собственост на британския търговец Джин Брандър, с когото Уилам се запознал в Таити и който след това определил Уилям за надзирател на Перместън. Позволил му да отглежда и събира кокосови орехи там. Уилям се заселил там през 1863 година заедно с жена си, която била полинезийка, и две нейни братовчедки, за които по-късно също се оженил.

Два пъти в годината на острова пристигал кораб с храна и необходимите стоки, а в замяна Уилям се отплащал с кокосово масло. След това, обаче, посещенията се разредили – през три години, а накрая съвсем спрели. В писмо от 6 януари 1888 година Уилям Марстърс казва: „Бях поставен тук от г-н Брандър от Таити, за да произвеждам кокосово масло за него. През първите 6 години корабите ме посещаваха редовно, но след това минаваха по две или три години без да идват, а през 1878 те спряха да идват тук“.

Въпреки това предприемчивият Уилям намерил начин да оцелее.

Когато Джон Брандър, собственикът на острова, починал, Уилям Марстърс получил собствеността върху Палмерстън от кралица Виктория. Преди смъртта си през 1899 година, когато кокосовите му дървета били унищожени от болест, а той починал от недохранване, разделил острова на три части, по една за всяка от съпругите си. С времето населението нараснало и в наши дни всички обитатели на острова, с изключение на трима, са негови преки потомци.

Голям брой от обитателите на острова са напуснали, а малкото останали там са изложени на сериозен риск от кръвосмешение. Има много случаи, в които хората се женели, само за да разберат след това, че са близки роднини. Кметът на Палмерстън веднъж призна пред медиите: „Бащата на жена ми и моят баща са били братя. Не знаех за това, но когато разбрах, беше твърде късно и вече имахме деца. Никой не пристига на острова, затова се получават толкова много бракове между роднини“.

Това е и една от причините населението на острова драстично да намалее. Младите хора искат да имат повече възможности за избор на брачен партньор и за раждане на здрави деца.

Вижте кои са най-удивителните острови в Индийския океан

Обитателите на острова имат повече земя, отколкото могат да обработват. Затова те се обръщат към външния свят, надявайки се да привлекат имигранти, които да го населят. Засега, обаче, не се намират доброволци да живеят на края на света.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

Коментирай