logo

Най-малкото море в света, за което не сте и чували

Най-малкото море в света, за което не сте и чували

То е опасно и безлюдно, а в него мистериозно изчезват кораби

Когато става дума за географски факти, всички твърдят, че Азовско море е най-малкото в света. Площта му е 37 555 кв. км и е на ръба на екокатастрофа заради големи замърсявания.

Има обаче едно друго море, което е по-малко и за което почти никой не е чувал. Това е уникален природен обект, който заслужава да бъде опознат по-добре.

Подводният град в Куба – това ли е изгубената Атлантида? СНИМКИ

Шантарско море е част от басейна на Тихия океан. Причината да не бъде познато като най-малкото в света е, че дълго време то се счита за част от Охотско море. По-късно някои експерти го определят за отделно. Споровете за статута на този воден басейн се водят от дълго време и затова той не фигурира на всички карти.

Днес на Google Maps то може да бъде открито.

Площта на това море е приблизително 2000 кв. км, което е доста по-малко от тази на Азовско.

Шантарско море е много труднодостъпно, негостоприемно и опасно. Това е най-безлюдното море и често го считат за руския аналог на Бермудския триъгълник.

В 8 месеца от годината тук има лед, който може да се задържи до края на юли и началото на август. Но дори и когато повърхността е свободна, корабите имат сериозни проблеми.

Във водите на Шантарско море често има тайфуни и гъста мъгла, а през по-голямата част от годината температурата на въздуха е много под нулата. Заради коварните метеорологични условия се твърди, че е почти невъзможно да се оцелее в това море.

Известните случаи на изчезнали кораби засилват тези опасения.

Най-близките населени места се намират на континента, в Хабаровския край на Русия. Никой не рискува да живее на Шантарските острови, тъй като силните прибойни течения носят големи ледени късове с голяма скорост. За селища, разположени на островите, подобно ледено цунами би било опустошително.

За наистина смелите пътешественици се предлагат обиколки на Шантарските острови, които се мият от това море. Те струват 300 000 рубли (3500 евро), а организаторите си запазват правото да променят маршрута в зависимост от метеорологичните условия.

Най-топлите европейски столици, които да посетите през декември

Шантарско море е уникално и с това, че е единственото в света, чиито брегове можете да видите, ако застанете в неговия център. Но е силно нежелателно да заставате точно в тази точка на света, защото е твърде опасно.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!