logo

Най-дългата крепостна стена в Европа – щит срещу османците, превзета от туристите

Най-дългата крепостна стена в Европа – щит срещу османците, превзета от туристите

Стените и укрепеното пристанище напомнят на прочутия Дубровник, но са два пъти по-дълги от неговите

Стотици години хърватите са се борили с орди от нашественици. През 19-и век те отчаяно отблъсквали Османската империя на юг.

Днес нещата са доста по-спокойни, а в земите им нахлуват най-вече орди от туристи от Северна и Западна Европа.

Замъкът Камянец-Подилски – едно от седемте чудеса на Украйна

В Стон, Хърватия, историята и икономиката се срещат по интересен начин. Докато туристите прииждат в страната заради красивото море и живописни крайбрежни скали, те все още трябва да преодолеят крепостните стени, които пазели града от османците през последните 500 години.

Стон и неговият по-малък съсед Мали Стон, са две селища, свързани и обградени от 5-километрова защитна стена. Разположени по Далматинското крайбрежие, стените и укрепеното пристанище напомнят на прочутия Дубровник, който се намира само на 60 км на юг, информира Atlas Obscura.

Само че стените на Стон са два пъти по-дълги от тези на по-известния Дубровник и образуват най-дългата крепостна система в Европа. По тях са разположени 40 удивителни защитни кули и масивна крепост на склона на хълма, които гледат към града от скалистите възвишения над него.

Въпреки че нашествениците не успели да унищожат системата, стените на Стон са понесли тежки поражения от земетресението през 1996 г. За късмет това природно бедствие става причина за стартирането на голям проект за реставрация на стените.

Връщат блясъка на един от най-атрактивните средновековни замъци в Родопите

Днес посетителите идват, за да се изкачват по тях и да се насладят на спираща дъха гледка към Адриатическо море.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай