logo

Най-изумителните мостове на света, които ще ви оставят без думи

Най-изумителните мостове на света, които ще ви оставят без думи

Показваме ви подбор от 12 уникални съоръжения, които дълго време няма да можете да забравит

Мостовете са особени места, които винаги дават на човек странно усещане, когато ги прекосява. Някои те карат да спреш и да се огледаш наоколо, а други подтикват към вглъбяване в себе си или пък вдъхновяват за творчество.

Мостовете по света – от Ню Ривър Гордж в Западна Вирджиния до „Самюел Бекет“ в Дъблин, имат една и съща цел – да дадат на пътешественика възможност да се свързва и изследва, пише „Нешънъл Джеографик“.

Независимо дали сте от хората, които търсят адреналин върху стъклени мостове или просто любител на красивата природа, по света има мостове за всеки вкус.

5 безумно странни градове на планетата, които ще ви скрият шапката

Показваме ви подбор от 12 уникални съоръжения, които дълго време няма да можете да забравите.

За любителите на дяволиите – Ракоцбрюке, Кромлау парк, Германия

Създаден през 1860 година, Ракоцбрюке има идеална извивка и базалтови остри върхове, които му печелят репутацията на „дяволски мост“. Според легендите, строителят прекосил завършения вече мост, жертвайки се на дявола в замяна на неговата помощ.

За любителите на природата – Мостът с живите дървесни корени, Нонгриат, Индия

Нонгриат е едно от най-влажните места на света. Това е джунгла с водопади, кошери и огромни дървета. Векове наред местният народи каси се справя с преливащите реки, изплитайки мостове от живите корени на каучоковите дървета. Мостът Умшианг, който е на две нива, но скоро се очаква да стане на три, се очаква да оцелее още няколко стотици години и може да издържи до 50 човека наведнъж.

За любителите на физиката – Разгъващият се мост „Хедъруик“, Лондон, Великобритания

Завършеният през 2004 година Разгъващ се мост на студио „Хедъруик“ осигурява достъп до Гранд Юниън Канал в Лондон. Мостът има поразително безшумна хидравлика, вдъхновена от опашките на динозаврите в култовия филм „Джурасик парк.

 

Ако не ви е страх от високо – въженият мост на инките, река Акпуримак, Перу

Кешуачака – един от последните оцелели въжени мостове на инките, се простира на 38 метра дължина над каньона Акпуримак от над 500 години. През юни всяка година местни строители се събират, за да развържат съществуващия мост и да изплетат нов от местната трева ишу. Древният ритуал по изграждането на моста се отпразнува след това с традиционни песни и танци.

Ако сте на две колела – Мрежестият мост в Докландс, Мелбърн, Австралия

Племето гундитямара е ловило змиорки в езерото Конда в австралийския щат Виктория повече от 6000 години, използвайки система от канали и капани. Тези капани във формата на плетени кошници са послужили като вдъхновение за Мрежестия мост в Мелбърн, проектиран от световноизвестния скулптор Робърт Оуен. Най-добрият начин за разглеждането на моста е на колело.

Ако обичате дългите разходки във въздуха – Висящият мост „Шарл Куонен“, Цермат, Швейцария

Дългият близо 500 метра „Шарл Куонен“ е най-дългият висящ мост в света. Приказните гледки към връх Матерхорн са достатъчно впечатляващи, за да ви разсеят от мисълта, че под краката ви има 85 метра свободно падане.

Ако сте романтици – Мостът на въздишките, Венеция, Италия

Векове наред поети, оперни певци и художници са прииждали към Моста на въздишките във Венеция. А гондолиерите твърдят, целувката под моста по залез, когато бият камбаните на катедралата „Сан Марко“, гарантира вечна любов. Ако минете под моста можете да видите издълбаните през 17-и век каменни маски, изработени да гонят злите сили.

Ако обичате да има малко напрежение – Мостът „Голдън Гейт“, Сан Франциско

Над 3 млн. превозни средства прекосяват моста „Голдън Гейт“ в Сан Франциско всеки месец. Вместо да минавате по задръстения с бензинови изпарения тротоар, по-добре изберете гледката към съоръжението от високо като изминете маршрута към Хоук Хил.

 

Ако обичате да се размотавате – мостът „Хендерсън Уейвс“, Сингапур

Стомана и дървесина от местното дърво балау се комбинират и извиват, за да създадат впечатляващия мост „Хендерсън Уейвс“ – най-високият пешеходен мост в Сингапур. Той свързва парковете Телок Блангах и Маунт Фабер и е част от дълъг 10 км пешеходен маршрут. По изгрев има по-малко хора и е идеално за наблюдение на птици, включително и рядката черна база.

Ако си падате по приключения – Пон дьо Гар, департамент Гар, Франция

Над река Гардон по средата на пътя между Ним и Юзес се намира грандиозният Пон дьо Гар – каменен акведукт, построен от римляните преди около 2000 години. Идеален е за посещение през лятото за лека разходка с каяк или следобедно плуване. В близост се намира маслиново дърво на 1000 години.

Ако сте любители на историята – мостът „Едмънд Петъс“, Селма, Алабама, САЩ

На 7 март 1965 г. 600 активисти за гласоподавателни права, водени от д-р Мартин Лутър Кинг – младши, започват поход от моста „Едмънд Петъс“ в Селма към Монтгомъри, Алабама. Заради дизайна на моста те не можели да видят агресивно настроените контра протестиращи, които ги чакали от другата страна. Но дори и когато ги видели, те продължили марша си. След две седмици той бил повторен, но не с 600, а с над 3000 участника.

Забравете ските! Вижте най-страхотните лифтове по света

Ако обичате да гледате къде стъпвате – Мостът с каменните стъпала, Фенхуан, Китай

Традиционен мост дингбу, изработен от изрязани и потопени във водата камъни, е разположен в река Туохан в древния Град на феникса в Китай. По-нагоре по реката се намира друг впечатляващ мост-павилион от времето на династията Мин – Хонджао.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

Рила

Рила 23.04.2020 14:03

Не може такава класация без мостовете на Ронда Испания. Който ги е видял знае защо!