logo

Не е за вярване – това е най-старият мост в света, който още се използва

Не е за вярване – това е най-старият мост в света, който още се използва

Ширината на пътното платно в горната част е около 2,5 метра, което позволява удобно преминаване на модерен автомобил

Един от най-старите мостове с арки в света, които все още се използват, е Аркадико (или мост Казарма), разположен близо до съвременния път Тиринт-Епидаврос в Пелопонес, Гърция.

Предполага се, че е построен през гръцката бронзова епоха - около 1300 г. пр. Хр., което го прави един от най-старите мостове, които все още съществуват и са в употреба.

Шокираща гледка! Огромен пътнически самолет се заклещи под мост ВИДЕО

Аркадико е изграден от варовикови късове, по-малки камъни и малки парчета плочки, сглобени плътно заедно без хоросан. Той е дълъг 22 метра, широк 5,6 метра и висок 4 метра, съобщава Amusing Planet.

 

Мостът има малък отвор за водосток, широк около един метър, в основата си. Ширината на пътното платно в горната част е около 2,5 метра, което позволява удобно преминаване на модерен автомобил, въпреки че подходът към моста вече е покрит с растителност.

Поради стила и специфичния начин, по който е построен, археолозите смятат, че първоначално е предназначен за използване от конски колесници.

 

Мостът Аркадико е едно от четирите известни микенски аркови съоръжения близо до Аркадико, всички принадлежащи към един и същи път от бронзовата епоха, изградени между двата града, с подобен дизайн и възраст.

 

 

Един от тях е мостът Петрогефири, който пресича същия поток на 1 км западно от Аркадико. Подобна по размер и външен вид, конструкцията е с по-голям обхват и малко по-висок свод. Той също все още се използва.

Пети добре запазен микенски мост, се намира в северната част на Арголида, където е част от друг главен микенски път. Неговите размери са близки до тези на Аркадико: 5,20 метра широк в долната част, 2,40 метра в горната част и с широчина на сводестата арка малко повече от метър.

Ешима Ошахи – мостът, който прилича на влакче на ужасите СНИМКИ

Пътят все още има бордюри за насочване на бързо движещи се колесници.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай