logo

Няма две мнения – това е най-странната столица в света ВИДЕО

Няма две мнения – това е най-странната столица в света ВИДЕО

Жителите ѝ дори са разделени в блокове с апартаменти в зависимост от професията си

Обикновено столицата на една държава е едно от местата, които задължително искате да видите. Не такъв, обаче, е случаят в Мианмар. Найпидо е новата столица на Мианмар, но е построена по напълно неестествен начин. И е град-призрак.

Не че никой не го посещава. Заради репутацията му на най-странната световна столица се намират ентусиасти, които отиват там. Ето какво виждат те и защо то няма нищо общо с техните очаквания.

Супер лукс и покъртителна бедност - шестте най-малки държави в света

Какво различава Найпидо от другите столици

Много дълго време Янгон е столица на Мианмар. И до днес той си остава най-големият и най-населеният град в страната, информира backpackingpeople.com.

Но през 2005 година военната хунта построява изцяло нов град по средата на нищото и го обявява за столица. Никой не знае със сигурност защо. Официалната причина е, че Янгон е твърде пренаселен и задръстен (какъвто е и в момента), но има и няколко по-конспиративни теории като тази, че столицата е преместена във вътрешността на страната, за да бъде по-добре защитена от военни нашествия, тъй като Янгон е до морето.

Найпидо е град, планиран от нулата и има много организирана структура. Той е проектиран с няколко зони – административна, военна, жилищна, зона с магазини, зона с хотели и т.н. Жителите дори са разделени в блокове с апартаменти в зависимост от професията си.

Всички правителствени сгради са преместни тук, включително парламентът. Правителството вероятно си е мислело, че част от населението на Янгон ще ги последва, а някои хора дори насила са преместени тук, но като цяло това не се получава. Официално Найпидо има население от 1 млн. души, но това е нищо за такъв голям град. А на живо изглежда празен.

Найпидо е неестествено голям без за това да има причина.

Туристи

В Мианмар ще чуете „Никой не ходи в Найпидо“. И наистина, туристите обикновено го пропускат, защото там няма какво да се види и прави. Освен ако не сте привлечени от мистериозните слухове, които някои туристи разпространяват.

Едно от нещата, които звучат интересно, е Градината с национални забележителности. Това е в общи линии парк с миниатюрни версии на всички важни забележителности в Мианмар.

Друга причина хората да се отбиват там е, защото е по средата на пътя между Баган и Янгон. Има автобусни линии до там от повечето големи градове. Просто никъде няма да видите информация за тях.

Кошмарът с такситата

Представете си следното: пристигате в Найпидо в полунощ и хотелът ви е в другия край на града. Тук не върви градски транспорт – нито в полунощ, нито в който и да било друг час от денонощието. Таксито е единственият вариант.

Всички таксиметрови шофьори на автогарата искат твърде много пари. Можете да се пазарите, но няма да смъкнете много.

Дългите и празни пътища на Найпидо са доста зловещи през нощта. Намирате се буквално по средата на нищото, напълно тъмно е и само навигацията може да ви каже къде се намирате.

Настаняване

Ако обикаляте света с раница и искате да отседнете в хостел – в Найпидо няма такива. Защо да има хостели като няма туристи?

В столицата има само хотели. Всички се намират в една зона, която е доста далече от центъра на града. Ако изобщо може да се нарече център.

Хотелите са доста приятни, има и такива с басейн, и са по-скъпи от където и да е другаде в Мианмар. И все пак човек може да си го позволи на цена от порядъка на 10-20 долара (цени от преди пандемията).

Тъй като в Найпидо на практика няма обществен транспорт, хотелите предлагат таксита за през деня. Цената отново е космическа по местните стандарти. Някои хотели предлагат и скутери.

Градът

Когато карате из улиците, имате усещането, че сте в провинцията, а не в град. Има дълги участъци от пътя, които са абсолютно празни и изглеждат еднакви. Има пътища с по 8 ленти и всичките празни.

Мястото е сюрреалистично.

Градът не е съвсем празен. Мяркат се хора и коли. В районите с магазини дори има известно оживление. Но като цяло Найпидо е невероятно празен.

Градове с уникална форма, която се вижда най-добре на тези СНИМКИ от космоса

Градината с националните забележителности

Това е огромен парк във формата на Мианмар на картата. Има миниатюри на всички интересни места в страната из целия парк, разположени така, както са разположени и в действителност.

В градината има и мини Найпидо. Който се намира в истинския Найпидо. А на моделът на Найпидо има място, където можете да видите Градината с националните забележителности. Свят да ти се завие!

 

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

PaulaFox

PaulaFox 23.05.2022 21:23

❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ https://ja.cat/id398062