logo

Отвъд Париж: Омагьосващите градове на Франция

Отвъд Париж: Омагьосващите градове на Франция

Сред пренебрегваните места има такива с красиви музеи, приятни ресторанти и френска атмосфера, които не заслужават да бъдат подминавани

Франция продължава да бъде една от най-популярните туристически дестинации в света. Само че голяма част от посетителите се ограничават с разглеждане само на Париж, вместо да се впуснат в изследване на другите красиви градове в страната.

Много са местата с класическа астмосфера като Бордо или Ница. Други пък се задължителна дестинация за ценителите на изисканата храна. Сред пренебрегваните места има такива с красиви музеи, приятни ресторанти и френска атмосфера, които не заслужават да бъдат подминавани.

Наистина има много какво да се види извън претъпкания и скъп Париж. Затова, вместо да непременно да се бутате в столицата и да се влеете в голямата тълпа, вижте следващия списък с прекрасни места, където ще усетите Франция не по-зле.

Древният град, надвиснал над висока пропаст, в която всеки момент може да пропадне ВИДЕО

Лион – модната кулинарна дестинация

Вторият най-голям град в страната се намира там, където се събират реките Рона и Сона. Градът има богата над 2000-годишна история и в него можете да откриете римски останки и средновековна и ренесансова архитектура.

В Лион има първокласна и изтънчена храна, възможности за шопинг и активен нощен живот. Задължително е посещението на Les Halles de Lyon – реномиран закрит пазар за храна.

Бордо – винената столица на света

Районът не Бордо е известен със своите висококачествени вина още от 8-и век. Градът е известен и със своята добре запазена историческа архитектура и места от Световното историческо наследство на ЮНЕСКО.

Той има спокойна и отпускаща атмосфера, очарователни кафенета, барове и ресторанти. Задължителните за посещение винарни са Saint-Emilion, Sauterbnes и Medoc. Не е за пропускане и музеят, посветен на историята и културата на френските вина.

Ница – перлата на Френската Ривиера

Ница е удивителен град, разположен на Лазурния бряг. В него се смесват италианската и френската култура и е известен с това, че е любимо място на знаменитости, творци и топ готвачи.

Градът се гордее със своите бугати музеи на изкуството, страхотна улична храна, приятен климат през цялата година, френско-италианска архитектура и стилни крайбрежни зони с живописна крайбрежна алея - Promenade des Anglais. Сред най-посещаваните атракции са замъкът, старият град, катедралата и т.н.

Марсилия – историческото пристанище на Средиземно море

Марсилия е третият най-голям град във Франция. Той има богата история, която датира от 600 г. пр. Хр. Vieux-Port (Старото пристанище) е основната атракция в града.

Там можете да се насладите на улична музика, танцьори, вкусна храна, кафенета и изложби. Марсилия е известна и със своите модерни музеи като Musée d’Histoire de Marseille и MuCEM.

Топ атракциите в града са Старият град, Notre-Dame de la Garde, Chateau d'If, Palais Longchamp и катедралата. Едно от най-интересните неща, които можете да направите, е да посетите близкия национален парк Calanques.

Тулуза – розовият град

Четвъртият по големина град в страна е известен като La Ville Rose – розовият град. Причината са покривите в цвят охра, както и старинната европейска архитектура. Разположен между река Река и Лангедокския канал, Тулуза има много голям брой студенти, а също така е дом на компанията „Еърбъс“.

Там можете да откриете очарователни пазари за храна, техно и рок барове, - красив площад - Place du Capitole.Сред най-големите атракции са мостът Pont Neuf, Musee des Augustins, катедралата, Лангедокският канал (Канал дю Миди), базиликата Saint-Sernin.

Монпелие – стилният френски метрополис

Най-бързо разрастващият се и стилен град се намира в Южна Франция. Той е изключително космополитен, известен е със своите елегантни сгради, гранд хотели и имения, широки булеварди и спокойни плажове в близост. Монпелие се гордее и с най-стилните трамваи във Франция и елегантни площади като Place de la Comedie.

Лил – транспортният център на Западна Европа

Лил се намира близо до белгийската граница и е важен транспортен хъб за Западна Европа. Там се пресичат главни железопътни мрежи като Eurostar, TGV и Thalys, което го прави важна пресечна точка между Лондон, Париж и Брюксел.

Лил има много жизнена атмосфера с многобройните си кафенета, ресторанти, пазари, широки площади и музеи. Историческият център – Старият град, е известен със своите сгради от Ренесанса, фламандски и френски произведения на изкуството и стилни булеварди за пазаруване. Големият брой студенти там допринася още повече за енергичното му излъчване.

Страсбург – седалището на Европейския парламент

Страсбург се намира в област Елзас, близо до германската граница, и е седалище на Европейския парламент, както и на други институции на ЕС. Градът има богата история от времето на келтите и римляните. Гордее се със средновековна архитектура, френско-германска култура, вкусна храна, дървени къщи и уютни традиционни кръчми.

Усеща се и съвременен дух, благодарение на многото студенти и служители на европейски институции. В града има чудесен коледен базар и много културни забележителности като катедралата, Двореца Роан, музея на Елзас, La Petite France, Parc de l'Orangerie и др.

Нант – градът с мисъл за бъдещето

Шестият по големина френски град се намира на бреговете на река Лоара в Западна Франция. Бил е важно вътрешно пристанище през 19-и и 20-и век и продължава да е един от най-високо развитите икономически региони в страната.

Нант има репутацията на град, който мисли за бъдещето и има богати културни забележителности като катедралата, на която ѝ били нужни 457 години, за да бъде завършена. Най-интересните атракции там са Chateau des ducs de Bretagne, Machines of the Isle of Nantes и Jardin des plantes de Nantes.

Екс ан Прованс – живописният студентски град

Най-изумителните мостове на света, които ще ви оставят без думи

Екс ан Прованс и изключително красив град със своите улици, фонтани, малки площади, чаровни кафенета, цветни имения и средновековни алеи и улички. Разположен в Южна Франция, той е дом на голям брой студенти, но това в никакъв случай не го прави евтин. Всъщност е един от най-скъпите в страната.

Старият град е най-красивото място в Екс, обграден от фонтани, барокови и рококо сгради и чисти малки площади. Други важни забележителности са Cours Mirabeau, Quartier Mazarin, Cathedrale Saint-Sauveur, Pavillon de Vendome, Musee Granet и Atelier de Cezanne.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

Коментирай

victor

victor 09.05.2020 19:52

porednata LAGAAAAAAA.... Marseille e s 850 000 naselenie , a Lyon s 540 000 ........ ama toi bil spored tapacite vtoria po golemina .......... zashto ne odite da se gramnete ................