Перлата на индийския туризъм, която може да потъне до 2050 г.

Перлата на индийския туризъм, която може да потъне до 2050 г.

След кадрите с Моди архипелагът отбеляза скок в търсенията в Google, а мнозина започнаха да го сравняват с популярни дестинации като вече споменатите Малдиви

Лазурносини води, фин бял пясък, красиви пищни палми... Не, този път не става въпрос за Малдивите или Тенерифе, а за един индийски архипелаг в Арабско море.

Лакшадвеп е голямата надежда на Индия за бум на туризма в региона, а усилията по промотирането на островите вече текат с пълна сила.

Този януари лично премиерът Нарендра Моди посети архипелага и се снима как се разхожда по широките плажни ивици и се гмурка с шнорхел в морето.

Лакшадвеп се намирана 490 километра от континенталната част на Индия и най-близкия ѝ град - Кочи.

След кадрите с Моди архипелагът отбеляза скок в търсенията в Google, а мнозина започнаха да го сравняват с популярни дестинации като вече споменатите Малдиви.

А вие знаете ли: Ето това е най-високото село в Родопите СНИМКИ

Лакшадвеп се състои от 36 острова, но само 10 са обитаеми, а засега туризмът ще се развива най-вече на пет от тях, които се приемат и за най-живописни.

До островите се стига или със самолет, или с кораб/ ферибот, а там се предлагат разнообразни по вид стаи и бунгала за настаняване - от съвсем спартански обзаведени до по-луксозни и климатизирани такива.

Никъде другаде в Индия не могат да се видят такъв тип плажове с бял пясък. Образуването на архипелага се дължи на вулканично изригване, заради което около островите са се струпали и забележителни коралови рифове.

Тъй като водата е кристално чиста, гмуркането предлага невероятни гледки към рифовете.

Нощното небе също изглежда изключително заради липсата на много осветление по островите.

"Никога не съм виждал толкова много звезди", признава за "Би Би Си" индийка, която посещава Лакшадвеп през септември 2023 г. Тя допълва, че животът на островите тече бавно и спокойно, сякаш времето е спряло, което ги прави още по-подходящи за почивка.

Всъщност най-подходящото време за посещение на Лакшадвеп е от октомври до средата на май месец. Пътуването през останалото време не е забранено, но мусоните създават опасност.

Официалният сайт на архипелага предупреждава, че туристите трябва да носят достатъчно пари в брой, защото банкоматите на островите са малко и често са извън строя.

Живописният дворец, строен от дядото на Симеон II, който привлича туристите като магнит СНИМКИ

Там също така учтиво молят посетителите да предвидят и скромен бакшиш за персонала - сервитьори, инструктори по гмуркане и други.

Заради оптимистичните надежди за бум в туризма към архипелага вече се обмисля разширяване на летището и изграждането на нови пристанища.

Не всички вести около Лакшадвеп обаче са добри, тъй като островите също са засегнати сериозно от климатичните промени.

Заради ерозия на бреговете някои от островите потъват в морската вода и според най-мрачните изчисления на учените целият архипелаг ще е под вода до 2050 г.

С климатичните изменения идват и аномалиите в температурата на въздуха и водата, които са особено чести от 2017 г. насам.

Ако туризмът към Лакшадвеп се засили прекомерно, това само ще ускори потъването на островите.

Засега броят на туристите, които биват допускани към архипелага, е строго контролиран от държавата и местните власти.

Така че ако премиерът Моди иска да превърне Лакшадвеп в популярна дестинация, ще трябва сериозно да лавира между желанието за приходи от туризъм, утвърждаване на Индия като желана дестинация и опазването на съкровище като точно тези прелестни острови.

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

Коментирай