Проф. Овчаров отиде в джунглата и откри уникална находка СНИМКИ

Проф. Овчаров отиде в джунглата и откри уникална находка СНИМКИ

Българският археолог намери останките на втория Пърл Харбър

"Вече седмица продължава подготвяното ми от години голямо пътешествие в Австралия и Нова Зеландия. Буквално прелитаме над най-малкия континент-от Сидни към Мелбърн на юг, а после на север към Кернс.

Да припомня, че на север тук значи към ТРОПИЧЕСКИТЕ ширини, към Екватора. Така се озовава в джунглата край Кернс, само на 800 км от Нова Гвинея" - това споделя прочутият български археолог проф. Николай Овчаров, цитиран от "Труд".

"И неочаквано сред гъстите лиани, спускащи си от палми и евкалиптови дървета събирам останките на военен самолет от Втората световна война. Точно като в американските филми за кървавите схватки с японците по тихоокеанските острови.

И наистина това е C 23 Douglas, който е летял тук през 1942 г. по време на ожесточените бомбардировки от японците на австралийския град Дарвин, наречен втори Пърл Харбър.

Наистина гледката на катастрофиралия сред джунглата самолет е уникална. Но се оказва, че това не е точно така. Всъщност пред мен е прочутият "Джеронимо".

Този ветеран от войната взема през 1984 г. участие в хитовата лента "Небесни пирати" и е "катастрофиран" край Великия бариерен риф край крайбрежието на Австралия.

Но без съмнение гледката е велика и напомня за ужасите на тихоокеанската война. А моят път продължава - първо към Улуру или Червената скала, най-голямото светилище на аборигените в Австралия, а после - при маорите в Нова Зеландия. Дано късметът е с мен!", сподели проф. Овчаров. / pochivka.blitz.bg

Харесайте pochivka.blitz.bg и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

 

 

 

 

Коментирай